(FOTO, VIDEO) Scene od kojih se cepa srce: Srbi na zadušnice posetili groblje u Južnoj Mitrovici, zatekli bolan prizor!

Autor: kosovo-online.com, Republika

Vesti

06.06.2020

09:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Retku priliku da poseti groblje u Južnoj Mitrovici i pokloni se senima svojih najmilijih jutros je, na Velike ili Duhovne zadušnice, iskoristilo nekoliko stotina Srba iz Severne Mitrovice.

Foto: kosovo-online.com
Groblje u Južnoj Mitrovici

Organizovano autobusima, taksijem ili sopstvenim prevozom Srbi su stigli do groblje, a tmurno jutro i kišni oblaci kao da su oslikavali osećaj u srcima onih koji su i ovog puta prizorom bili iznova razočarani i povređeni.

Polomljeni nadgrobni spomenici, prekriveni sveže pokošenom travom, uništene ograde i ukradeno sve ono što je imalo bilo kakvu materijalnu vrednost slika je koje već više od dve decenije dočekuje Srbe kada posete ovo groblje.

Slavica Jargić iz Severne Mitrovice ni ovu priliku nije propustila da zapali sveće na grob svojih preminulih koji su ovde sahranjeni.

- Slika je kao što i sami možete da vidite. Malo su ovu travu pokosili, pa se mogu videti ostaci od spomenika. Osećanja su mi pomešana, jer se radujem što mogu da dođem, a tužna sam onim što ovde zateknem - kaže Jargić.

Sa tugom u glasu i suzom u oku svojim pretcima poklonio se i osamdesetdvogodišnji Radomir Milić, poznati stolar čija porodica više od 150 godina živi u Kosovskoj Mitrovici.

- Mi dolazimo i obilazimo kada nam je to dozvoljeno i vidimo da je svaki put sve više uništenih grobova. Osećaj je teško opisati rečima kada vidite polomljene spomenike svojih roditelja, prijatelja, rođaka. Ostao nam je spomenik oca i dede i svaki put kad prođemo pored groblja gledamo i strahujemo da li je polomljen ili nije. Moramo da se borimo i da trpimo i verujem da ćemo izdržati, jer Srbi su tvrdi i ne daju se - rekao je Milić.

Dok je čekao da izgori sveća na grobu svojih roditelja, Dragoljub Mirić je rukama uklanjao travu sa groba strahujući da bi možda i to moglo nekog da naljuti i da još i dodatno uništi ono što je ostalo. Tužan izraz lica pokazuje šta oseća.

- Ovo je tužno, baš tužno. Valjda će se nešto srediti, da bar našim pokojnim daju mira i da ih ne diraju. Svake godine je sve više porušenih spomenika i to pokazuje pravo lice onih koji su ovo uradili - kaže Mirić.

Uz verni narod i ovog jutra na groblju su bili sveštenici iz crkvene opštine Kosovska Mitrovica koji su služili pomen preminulima.

Protojerej Radoslav Janković je naglasio da voljeni nikada ne umiru i dok god ih budu posećivali njihovi potomci i palili im sveće, oni neće biti zaboravljeni.

- Kao i prethodnih godina, po našoj tradiciji, vernici su došli na staro srpsko pravoslavno groblje gde su mnogi nadgrobni spomenici porušeni, ali kako i sama vera kaže čekamo vaskrsenje mrtvih i život budućega veka. Tako i mi čekamo da se ovi naši nadgrobni spomenici podignu i usprave, a čekamo i povratak našeg naroda u većem broju na našu vekovnu kosovsko – metohijsku zemlju, da zajedno budemo pored naših svetih predaka - rekao je sveštenik Janković.

Na groblju u Južnoj Mitrovici, uništeno je više od 80 odsto nadgrobnih spomenika. Poslednjih 21. godinu, pravoslavci iz Severne Mitrovice svoje preminule sahranjuju na groblju u Rudaru, kod Zvečana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading