Devet godina živi sa bakinim bubregom

Autor:

Vesti

19.10.2017

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stefan Alavanja (11) iz Beograda danas je živahan dečak koji trči, skače i radi sve što i ostala deca njegovog uzrasta. Međutim, nije sve uvek bilo kako treba. Svega mesec dana posle rođenja utvrđen mu je problem sa bubrezima, zbog čega je tako mali morao na dijalizu, a imao je sreće da mu odgovara bakin bubreg, sa kojim živi od 2008. godine.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Stefanu Alavanji bolest je utvrđena mesec dana po rođenju, a transplantiran je sa dve i po godine. Danas ima 11 godina, ide u školu, trči i radi sve što i ostala deca

PREŽIVLJAVANJE

- Stefanu je problem sa bubrezima utvrđen ubrzo posle rođenja, a manifestovao se tako što je imao slab apetit i povraćao. Otkriven mu je mali nabor sluzokože prilikom formiranja mokraćnog kanala, urin se vraćao u bubrege i nastala je urinarna infekcija koja je oštetila zdravo tkivo bubrega.

MAMA JELENA: Sada mogu reći da period pre transplantacije nije bio život, već preživljavanje

Sada mogu reći da period pre transplantacije nije bio život, već preživljavanje. U toj fazi je mogao da unese gram proteina po kilogramu težine. Od gladi je često plakao i nije mogao da spava. Smeo je da pije 300 mililitara vode dnevno, što je u letnjim mesecima ništa u odnosu na to koliko bi trebalo da unosi. Borba da dete dobije na težini, a da ne preopteretite bubrege bila je surova - priča njegova majka Jelena.

Naredne dve godine proveli su u bolnici pokušavajući da uspore propadanje bubrega dok ne bude dovoljno visok i težak za transplantaciju. I tada je Stefan prebrodio nedaće. Trebalo je sačekati da dostigne težinu od 20 kilograma, ali je transplantacija urađena kada je imao svega 8,2 kilograma i 72 centimetra.

6 operacija preživeo Stefan pre nego što mu je presađen bubreg

DOŽIVOTNA TERAPIJA

- Transplantiran je sa dve i po godine, a pre toga je imao šest operacija. Izvađena su mu oba bubrega da bi stao jedan bakin. Imao je problema sa bešikom jer se ona usred dijalize ne razvija, pa je u početku mokrenje bilo bolno.

Sada ima regularnu terapiju i pije lekove koji obaraju imunitet da organizam ne bi taj bubreg odbacio, i to će piti do kraja života. Ipak, danas ide u peti razred, na dečje rođendane, trči, smeje se, radi sve što i ostala deca, samo jede umerenije - govori mama i dodaje da su imali sreće da mu odgovara bakin bubreg.

Mališanu su izvađena oba bubrega da bi stao jedan bakin

- Ljudi ne znaju koliko je teško naći tkivo koje odgovara. Ne shvataju da na listi za čekanje ne postoji prvi i poslednji, to je samo onaj kome odgovara tkivo, to može biti i poslednji stavljen na listu. Ni baka nije imala nikakvih komplikacija, preostali bubreg se malo uvećao jer je preuzeo funkciju dva bubrega, ali sa tim se živi - zaključuje Jelena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading