Srednja škola biće obavezna

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

04.06.2020

12:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević predstavio je danas Okvir Strategije razvoja srednjeg obrazovanja i vaspitanja i celoživotnog učenja do 2027. i tom prilikom istakao da bi najveća promena trebalo da bude obavezno srednje obrazovanje za sve.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

- Obuka dece treba da bude takva da srednje obrazovanje bude obavezna kategorija, kao što je to sada osnovno. Mislim da ćemo to uspeti veoma brzo da realizujemo, čekamo promenu Ustava - istakao je Šarčević.

Ministar je u Klubu poslanika rekao da je strategija završena još početkom godine, ali da je situacija sa epidemijom korona virusa odložila njeno predstavljanje.

Kada su reforme u obrazovanju u pitanju, veoma je važno, prema njegovim rečima, da se zna sa koje tačke se krenulo.

- Estonija se digitalizovala još 2000, mi smo tek ozbiljno počeli 2017. godine. Da se nismo digitalizovali i radili obuke, ne bi mogli ništa da sprovedemo - rekao je Šarčević.

Gimnazije su na reformu, kako kaže, čekale 40 godina i one iz opšteg obrazovanja sada doživljavaju ukupan preobražaj, i pre same Strategije uz činjenicu da izborni programi ove godine ulaze u treću godinu gimnazije.

- Ove godine smo uspeli da pored ovih okolnosti, protažiramo tri posebna nova smera nadarenih za sport, s pravim sportskim kurikulumom. Sve ekipe su ovih dana prezentovane po gradovima, juče je bio Beograd, danas je Sremska Mitrovica, sutra Novi Sad, potom i Novi Pazar. Imamo i novi profil koji je počeo u četiri gimnazije po raznim gradovima, za učenike nadarene za audio vizuelne i scenske umetnosti, koji će se baviti studijama u zoni kreativnih industrija. Pravimo i interdiscliplarne veze izdmeđu IT smerova i smerova nadarenih za ove umetničke profile - kazao je ministar.

RepublikaFoto: Tanjug
Mladen Šarčević

Istakao je i da je ove godine pušteno pet centara nadarenih za istoriju i geografiju.

- Ove godine kreću i tri škole u pilotu za međunarodnu maturu, povećali smo broj đaka kada su u pitanju IT odeljenja i imamo povećanje kada je u pitanju fizika - istakao je Šarčević.

Najveća poluga u ovoj Strategiji je državna matura, kako kaže i dodaje da se ona deli na stručnu, umetničku i na opštu. Tog 22. juna za dve godine Srbija će po obrazovanju biti druga država, prema ministrovim rečima, jer će se promeniti sve što se znalo o ocenjivanju, radu, vrednovanju, rezultatima...

- Dualno obrazovanje je sada vidljivije na trećem i četvrtom stepenu, koji imamo u planu da još više razvijemo. Srednje stručno je nekada bilo najmasovnije i treba da doživi novu vrstu reformisanja po raznim oblastima. Tu mora da se vidi komponenta preduzetništva i time ćemo se najviše baviti. Imamo i centre celoživotnog učenja, za sada je najbolji model u Kragujevcu i tu će Strategija dalje da dizajnira - rekao je ministar prosvete Šarčević.

Stručnim konsultacijama na izradi Strategije razvoja i obrazovanja prisustvovali su i nastavnici, direktori, predstavnici stručnih društava, Nacionalnog prosvetnog saveta, sindikata, organizacija civilnog društva, kao i međunarodnih partnerskih organizacija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading