OVAKO SAZNAJETE DA LI STE IMALI KORONU: Cela procedura, uključujući i čekanje rezultata, traje svega 45 minuta

Autor:

Vesti

02.06.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za 45 minuta i 1.200 dinara možete saznati da li ste imali koronu, a da niste znali. Novinarka Srpskog telegrafa otišla je juče, prvog dana kada je uvedeno takozvano serološko testiranje na antitela, na lični zahtev građana, u Dom zdravlja Vračar da bi videla kakva je procedura. Ispostavilo se da je sve krajnje jednostavno.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Testiranje u laboratoriji

Pre dolaska u dom zdravlja obavezno uplatite 1.200 dinara i ponesite uplatnicu (broj računa i uputstvo možete naći na sajtu Republičkog zavoda za zaštitu zdravlja - RZZO). Na Vračaru gužve nije bilo iako je to bila jedna od retkih ustanova u kojima su se ovi testovi mogli obaviti juče jer je većina počela da prima građane danas.

Test je, u suštini, najobičnije vađenje krvi iz vene. U samoj proceduri nema nikakve razlike, osim što se uzorak obrađuje na potpuno drugi način.

Dr Brakočević: Krv se uzima iz vene jer su rezultati precizniji nego kad bi se uzimala iz prsta

Kako za Srpski telegraf objašnjava dr Dragana Brakočević, šef laboratorije u DZ Vračar, sve se završava za 45 minuta, a bilo bi i brže da unošenje podataka ne zahteva određeno vreme.

Ovo je važno znati

1. Test se može uraditi u domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje

2. Cena je 1.200 dinara, uplatnicu morate doneti sa sobom, nema mogućnosti plaćanja u kešu

3. Procedura traje 45 minuta, sa čekanjem rezultata

4. Vadi se 10 mililitara krvi iz vene

5. Rezultati testa mogu biti trojaki: nema antitela, ima IgM antitela (to znači da upravo imate koronu ili ste je nedavno imali i tada vas odmah upućuju na PCR test o trošku države), ima IgG antitela (preležali ste koronu i razvili antitela)

- Uzima se serum, dakle venska krv, precizniji su podaci nego ako se uzima kapilarna krv, iz prsta. Rezultati su 96 odsto tačni. Rade se dve vrste antitela iz ovog uzorka.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
dr Dragana Brakočević

Ako su pozitivna IgM antitela, to znači da osoba ima akutno KOVID stanje i šalje se odmah da radi PCR test.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Test koji pokazuje rezultat

Ukoliko su pozitivna IgG antitela, znači da je osoba preležala KOVID-19 i da zbog antitela ima zaštitu, a krvnu plazmu može dati za lečenje obolelih - kaže doktorka.

Lončar: Traži se rešenje za Sajam

RepublikaFoto: youtube.com/ Tanjug News Agency official
Zlatibor Lončar

Iz KOVID sistema izašli su Opšta bolnica Pančevo, Ortopedija Banjica, Klinički centar Niš, KBC Zvezdara, a plan je da u narednih od sedam do deset dana izađu i kliničko-bolnički centri Dragiša Mišović i Zemun, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Kako je naveo, traži se i rešenje za privremenu bolnicu na Sajmu u Beogradu, a jedna od mogućih opcija je da se pacijenti prebace u bolnicu u Mladenovcu.

Naša sagovornica navodi da ima i izuzetaka:

- Ima slučajeva da je osoba preležala KOVID-19, ali zbog imunoinsuficijencije nije razvila antitela. Imali smo jutros pacijenta koji je preležao KOVID, međutim, nema antitela.

18 MESCI TRAJE ZAŠTITA OD KORONE KAD IMATE ANTITELA

Dr Brakočević naglašava da je tokom dana bilo dosta ljudi koji su dolazili da se raspituju, ali da je samo desetak uradilo test. Ističe i da su opremljeni i osposobljeni da prime sve koji budu želeli da provere imaju li antitela.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading