Kon: Ukoliko test pokaže da ste imali antitela na koronu, OVO bi trebalo da uradite

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

01.06.2020

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od danas građani Srbije mogu da se testiraju na lični zahtev i otkriju da li imaju antitela na koronavirus, a epidemiolog Predrag Kon kaže da je reč o brzim testovima koji oktrivaju prisustvo antitela IGM i IGG klase.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Predrag Kon

- Najpametnija preporuka je da svako ko ima neki nalaz, jedne ili druge klase - da mu nalaz protumači jedan od tri specijalista - infektolog, imunolog ili virusolog - rekao je Kon za RTS.

On kaže da bi, ukoliko se otkrije nalaz IGM-a, trebalo uraditi Pi-si-ar (PCR) test koji bi potvrdio da li je infekcija akutna ili bi to odbacio.

Kaže da će testiranje biti moguće i u Gradskom zavodu, mada, dodaje, još nemaju dopis za samu tehniku i žiro račun.

Kon dodaje da veliki broj ljudi misli da je preležao Kovid-19 jer je ta infekcija nastupila nakon epidemije gripa, pa mnogi grip pripisuju da je to bila korona.

- Ako neko živi u ubeđenju da je preležao i da ima zaštitu onda se plaši drugačije, pa je bolje da stvarno zna da li jeste ili nije - rekao je Kon.

Ispitivanje imuniteta je nešto drugo, ističe Kon i dodaje da je to reprezetnativan uzorak na različitim delovima Srbije, čitave porodice su u pitanju, koje mogu da pristanu ili ne.

Testovi za imunitet su sigurniji - 96 odsto, a kod brzog testa je manja sigurnost, ukazao je epidemiolog.

Kon kaže da nije jednak kolektivni imunitet u različitim delovima Srbije i dodaje da on nije izrazito visok jer je rađeno na sprečavanju širenja epidemije.

Prema njegovim rečima, kraj je već došao, ulazimo u period kada će početi sporadično da se javlja.

- Može da se desi da se ne pojavi nula tako brzo. Nismo u klasičnoj epidemiji, sama odjava traži obaveze - da 28 dana to bude nula, objektivno više nismo u epidemiji - zaključio je Kon.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading