Velika pobeda CarGO! Prekršajni sud doneo presudu: CarGo radio u skladu sa zakonom, nije taksi prevoz!

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

28.05.2020

09:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prekršajni sud u Beogradu doneo je prvu oslobađujuću presudu koja potvrđuje da CarGo nije taksi prevoz i da posluje u skladu sa zakonima države, izjavili su danas direktor kompanije CarGo Tećnologies Vuk Guberinić i predsednik Udruženja građana CarGo Aleksandar Vučić.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Vuk Guberinić

Na konferenciji za novinare ispred Prekršajnog suda, Guberinić je rekao da je sud utvrdio tri ključne razlike između taksija i CarGo usluge, te da članovi Udruženja građana CarGo ne obavljaju nelegalnu taksi delatnost.

- Ova presuda meni lično i svim zaposlenima vraća veru u pravosudni sistem i u pravdu. Ovo je prva oslobađajuća presuda i nadamo se da je ovo uvod u zaustavljanje daljeg progona kompanije CarGo Tećnologies, Udruženja CarGo i njegovih članova - rekao je Guberinić.

Prva razlika između taksija i CarGo-a, koju je naveo Prekršajni sud je što je taksi javni prevoz dostupan na korišćenje svim građanima, a CarGo je privatna usluga dostupna isključivo članovima Udruženja CarGo.

Druga razlika koju je sud prepoznao, prema rečima Guberinića, jeste da postoji razlika u samoj naplati, odnosno u taksiju građani plaćaju prevoz vozaču, dok se u CarGo ne naplaćuje prevoz, već postoji naknada za korišćenje softvera.

I treća je razlika, po nalazu suda, je da taksi za naplatu koristi taksimetar, dok CarGo koristi aplikaciju.

Guberinić je izrazio nadu da će sudije i u ostalim predmetima, u kojima je isto činjenično stanje, poći ovim putem i doneti oslobađajuće presude.

Direktor CarGo-a je rekao da su "na putu do pravde" članovi Udruženja izdržali "prebijanja, napade, nasilnička oduzimanja, hapšenja, prekomernu upotrebu sile, slanje svih mogućih i nemogućih inspekcija, od zabrane oglašavanja pa sve do poreske uprave...".

- Ovo nije samo naša bitka, već bitka za sve građane Srbije, za inovativne kompanije i na prvom mestu za mlade - rekao je Guberinić.

Predsednik Udruženja CarGo Aleksandar Vučić rekao je da je ovo "istorijska presuda" koja vraća veru u pravosudni sistem i pravdu i koja je doneta u interesu građana, a ne u interesu lobi grupa i taksi kartela.

Istakao je da je u oslobađajućoj presudi konstatovano i da je inspektor drumskog saobraćaja grubo prekršio Zakon o inspekcijskom nalogu, kao i da se kasnije nije ni pojavio na saslušanje.

Vučić je rekao i da će, nažalost, troškove prekršajnog postupka snositi Prekršajni sud, odnosno građani, a ne članovi taksi kartela i lobi grupa koji su hteli da uruše jednu "zdravu privatnu inicijativu".

- Mi ćemo nastaviti da inoviramo i modernizujemo Srbiju i da pokušamo da zadržimo sve mlade u zemlji - rekao je Vučić.

Oslobađajuća presuda doneta je u postupku koji se vodi od maja 2019. godine po prijavi saobraćajnog inspektora za nelegalno bavljenje taksi prevozom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Rade

28.05.2020 11:30

Bravo za veliku pobedu CarGO! Prekršajni sud doneo presudu: CarGo radio u skladu sa zakonom, nije taksi prevoz! PRAVDA!