DOBRA VEST: Od sada i u Kliničkom centru Srbije moguća transplantacija koštane srži!

Autor: Tanjug

Vesti

17.10.2017

11:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Klinika za hematologiju Kliničkog centra Srbije dobila je Centar za transplantaciju koštane srži što će omogućiti da se i u KCS obavljaju transplantacije matičnih ćelija kod teško obolelih hematoloških pacijenata.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
KCS dobio Centar za transplantaciju koštane srži

U Centar je uloženo oko 90 miliona dinara, a KCS će tako postati treća zdravstvena ustanova u Srbiji u kojoj se radi takva intervencija.

Transplantacije matičnih ćelija kod dece rade se u Institutu za majku i dete, dok se kod odraslih rade na Vojno-medicinskoj akademiji.

Obilazeći novi sterilni blok te klinike, ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da je Centar izgrađen po najvišim svetskim standardima, a da su lekari iz Klinike za hematologiju bili na usavršavanju u jednom od najvećih centara za transplantaciju koštane srži u Hamburgu.

Direktor KCS Milika Ašanin podsetio je da je Klinika za hematologiju referentni centar za dijagnostiku i lečenje hematoloških oboljenja, ali da do sada nisu mogli da rade program transplantacije, jer za to nisu imali uslove.

Kako kaže, takve intervencije u inostranstvu koštaju od 150.000 do 300.000 evra, a da će se sada u KCS raditi po četiri do pet puta nižim cenama.

Direktorka Klinike za hematologiju Biljana Mihaljević podsetila je da Centar u Hamburgu godišnje uradi oko 300 transplantacija matičnih ćelija, u Srbiji se uradi do 40 alogenih tranpslanatcija, dok Zagreb i Ljubljana rade 80 do 100 transplantacija.

- Otvaranjem sterilnog bloka, Klinika za hematologiju prezuma obavezu da na godišnjem nivou uradi 40 alogenih transplantacija, čime se izjednačavamo sa centrima u regionu - zaključila je Mihaljević.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading