Nikodijević: Sednica Skupštine 29. maja u Sava Centru

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

21.05.2020

08:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sednica Skupštine grada Beograda biće održana 29. maja, najavio je danas predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević i dodao da prvi put sednica neće biti održana u zdanju na Trgu Nikole Pašića, gde se inače održava, već u Sava centru.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Nikola Nikodijević

Nikodijević je rekao da je Zavod za javno zdravlje odredio mere koje bi trebalo da se preduzmu kako bi sednica protekla bezbedno u vreme epidemije virusa korona.

Naveo je da oni preporučuju socijalnu distancu od dva metra i manje kontakata, a da sala na Trgu Nikole Pašića ne ispunjava te uslove, te da je zbog bezbednosti svih koji prisustvuju sednici odlučeno da bude održana u Sava centru.

- Sava centar je gradsko javno preduzeće, ovo je naš objekat, tako da ćemo biti u svojoj sali. U pitanju je kongresna sala, ima sve tehničke mogućnosti da sednica može da prođe u najboljem redu - rekao je Nikodijević za Pink, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Prva sednica Skupštine grada nakon ukidanja vanrednog stanja treba da potvrdi sve odluke koje su donete u tom periodu, rekao je Nikodijević i dodao da je najvažnija odluka rebalans budžeta, koji prati preporuke Ministarstva finansija.

"Radi se o smanjenju rashoda, jer zaista ne znamo koje će krajnje posledice epidemije biti i koliko će biti smanjenje budžeta. Pridržavamo se preporuka smanjenja od 20 odsto, tako da je budžet u ovom trenutku 122,8 milijardi dinara", rekao je Nikodijević.

Tim smanjenjem budžeta, ističe, nije planirano da se uskrati nijedno pravo koje građani imaju.

"Odričemo se ugovaranja usluga, nabavke nove IT opreme, a neke od investicija koje su planirane za drugu polovinu ove godine pomeramo za narednu godinu”, rekao je Nikodijević, piše u saopštenju.

Kako je dodao, najvažnije investicije u komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu, koje su već započete, nastavljaju se, a rađene su i u vreme vanrednog stanja.

Investicije koje nisu započete u prvoj polovini godine su, kaže, odložene za drugu polovinu godine ili za narednu godinu.

Plate u javnim komunalnim preduzećima i upravi, kao i sve prinadležnosti koje građanima pripadaju, kao i obaveze Grada prema vrtićima ostaju na budžetu Grada i neće biti umanjenja.

- Ovo je domaćinsko poslovanje i praćenje odluka Ministarstva finansija. Odložili smo naplatu poreza na zarade, kao i naplatu za korišćenje poslovnog prostora, i to će biti naplaćeno do kraja ove ili u toku sledeće godine. Jednostavno, samo preraspoređujemo sredstva iz budžeta, a građani nemaju razloga da brinu - rekao je Nikodijević.

Govoreći o stanju u beogradskim vrtićima, naveo je da se broj dece u vrtićima povećava iz dana u dan, te je tako sada više od 7.000 dece u vrtićima.

Kako je rekao, popunjenost kapaciteta vrtića je 13 odsto i ona će se povećavati kako privredna aktivnost bude rasla, a mere zaštite smanjivale.

- Najvažnije je da je prijava za sledeću godinu elektronskim putem u proteklih mesec i po dana prošla odlično i imamo 20.300 prijavljenih mališana - rekao je Nikodijević i dodao da u gradskim vrtićima ima 12.700 mesta, uz dodatno proširenje kapaciteta i privatne vrtiće koji su u tom sistemu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading