Skandal na SBB: Šolak prenosio misu za ustaše!

Autor:

Vesti

18.05.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potez kablovskog operatera SBB, čiji je suvlasnik Dragan Šolak, zabio je nož u srce potomcima ustaških žrtava! Naime, umesto da ga skrembluje, SBB je u svoju mrežu pustio program Hrvatske radio-televizije 1, koja je direktno iz Sarajeva prenosila misu koljačima pobijenim u Blajburgu.

RepublikaFoto: youtube.com/SerbiaBroadbandSBB
Dragan Šolak

REVIZIJA ISTORIJE

Taj pomen izazvao je žestoke reakcije širom Bosne i Hercegovine, a hiljade Sarajlija izašle su na ulice da protestuju protiv povampirenja nacizma pod plaštom vere i "oprosta za nevine žrtve". Žučne rasprave koje su danima trajale u medijima i na društvenim mrežama očigledno nisu bile dovoljne da čelni ljudi ovog operatera stave prst na čelo i onemoguće širenje ustaške propagande preko TV ekrana.

RepublikaFoto: youtube.com/FACE HD TV
Opravdava zločine - kardinal Vinko Puljić

HRT 1 je prvo u 12.15 direktno prenosio misu iz sarajevske katedrale Srca Isusovog, a koju je držao kardinal vrhbosanski Vinko Puljić. Odmah potom usledio je i dokumentarac pod nazivom "Čuvari blajburške uspomene". Posle kratke pauze emitovano je još jedno revizionističko delo, dokumentarni film "Naličje pobjede 15.5.1945". Sve je to bilo ponuđeno i šokiranim gledaocima u Srbiji, među kojima je i Rade Kadenić, nekadašnji fudbaler čija je porodica u Drugom svetskom ratu postradala od hrvatskih zlikovaca.

Rade Kadenić: Šokiran sam, moji preci su stradali od ustaša

- Kada sam uključio televizor, nisam mogao da verujem svojim očima! Ovo je skandalozno i sramno - šokiran je Kadenić.

Antisrpski ispadi

RepublikaFoto: youtube.com/Nikola Radisic
Televizija N1 često istupa sa antisrpskim stavovima

Televiziji N1, koja posluje pod istom kapom kao i SBB, antisrpski skandali nisu strani. Tako hrvatski studio "Oluju" predstavlja kao oslobodilačku akciju, mada je tada proterano pola miliona Srba, a stotine su pobijene. Studio u Sarajevu iskazuje neskrivenu netrpeljivost prema Republici Srpskoj, a zločin u Srebrenici proglašava genocidom, što je u suprotnosti sa zvaničnim stavom države Srbije.

SEĆANJE NA GLINU

Njemu je, kaže, ovaj postupak SBB bio kao so na ranu jer su mu priče preživelih predaka o zverstvima ustaša duboko urezane u sećanje.

U REŽIJI CRKVE I HRVATSKOG VRHA

RepublikaFoto: youtube.com/Sanela Prašović Gadžo
Ivo Josipović

Bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović oštro je kritikovao državu zato što je bila pokrovitelj Blajburške komemoracije, ocenivši da to nije čin odavanja počasti žrtvama, nego problematična politička manifestacija "u funkciji rehabilitacije ustaštva". On je naveo da su za to zajedno odgovorni HDZ, premijer Andrej Plenković, Crkva i desni politički krugovi. Misu u Sarajevu osudio je i ministar u Vladi Srbije Nenad Popović, koji je ocenio da prenos na HRT pokazuje da je ustaštvo potpuno legalizovano u državnim institucijama Hrvatske.

- Podrška ministra spoljnih poslova Hrvatske blajburškim kvislinzima, emitovanje spota ustaške ikone Marka Perkovića Tompsona na državnoj televiziji Crne Gore, štampanje poštanske markice sa mapom NDH u Severnoj Makedoniji, kao i pohvala čistoće i pravilne upotrebe hrvatskog jezika u periodu NDH na času prikazanom na Radio televiziji Vojvodine pokazuje da sve ustaše ipak nisu poražene u Drugom svetskom ratu - ocenio je Popović u pisanoj izjavi.

- Prenos mise trajao je čitavih sat vremena, zašto niko nije reagovao?! Uostalom, danima pre toga znalo se šta se sprema - kaže Kadenić.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Rehabilitacija ubica ubijeni Srbi u Jasenovcu

Rade je rođen u Sarajevu, ali je odrastao kod babe, koja je pukom srećom izbegla stravičnu sudbinu.

Koriste stubove, a neće da plate

SBB je u žiži javnosti i zbog spora sa EPS distribucijom, koja je saopštila da ovaj operater ne plaća naknadu za korišćenje stubova, već da ih koristi bez pravnog osnova.

Prethodno je SBB optužila "Elektroprivredu Srbije" da nerealnom cenovnom politikom pokušava da ukloni opremu tog operatera sa stubova u Beogradu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu i Novom Sadu.

Većina kablovskih operatera prihvatila je ponuđene uslove, a prema kablovskim operaterima koji ih nisu prihvatili i koji nisu plaćali korišćenje stubova ODS je postupio na isti način kao i prema SBB, navode u EPS.

- Ona je preživela pokolj u Glini, jedan od najstrašnijih zločina koje ljudski um može da smisli. Poživela je dovoljno da svedoči na suđenju Andriji Artukoviću, ustaškom ministru, koji je 1986. izručen Jugoslaviji, osuđen na smrt, ali je procenjeno da kazna ne može da se izvrši zbog bolesti, pa je umro mirno, u svojoj postelji - kaže Kadenić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading