Evropska komisija pohvalila Srbiju: Vlast je odlično obavila posao, brza reakcija protiv onih koji zastrašuju i zlostavljaju

Autor: Tanjug, republika.rs

Vesti

17.05.2020

10:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska komisija pozdravila je brzu reakciju srpskih vlasti protiv individua i grupa koje zastrašuju, zlostavljaju ili čine nasilje nad izbeglicama i migrantima i ocenila da Srbija nastavlja ”značajne napore” u obezbeđivanju adekvatnih uslova za boravak migranata na svojoj teritoriji.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Povodom izveštaja TV N1 o odgovoru Brisela na "upad u migrantski kamp u Obrenovcu i protestima podrške napadaču" u kome je naglašeno da "Srbija ima obavezu da zakonima i u praksi da garantuje osnovna prava i slobode za sve pojedince, uključujući migrante i izbeglice", iz Evropske komisije poručuju da tokom protesta u Obrenovcu "nije bilo zabeleženo nasilje nad migrantima".

- Srpske vlasti nastavljaju značajne napore na obezbeđivanju osnovnih životnih uslova i usluga za sve migrante u zemlji, uključujući njihovo obrazovanje i zdravlje - ocenjuju u Komisiji.

U Evropskoj komisiji dodaju da se situacija u pogledu migranata u Srbiji ”blisko prati” kroz pregovarčki okvir pristupnog procesa zemlje.

Generalni stav Komisije je da je neprihvatljivo svako nasilje prema izbeglicama, migrantima i drugim osetljivim grupama i da vlasti "u zakonu i praksi" moraju da garantuju fundamentalna prava i slobode svih osoba.

U Briselu naglašavaju da je EU od 2015. godine donirala preko 100 miliona evra finansijske pomoći Srbiji u cilju upravljanja migrantskim pitanjima u zemlji.

- To uključuje poboljšanje smeštaja i uslova za život, osiguranje zaštitnih mera za migrante i potražioce azila u prihvatnim centrima kao i odgovarajuću psihosocijalnu i psihološku pomoć - zaključuju u Evropskoj komisiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading