RODITELJI OPSEDNUTI: Pomoću sata broje deci korake do škole

Vesti

15.10.2017

18:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Moje dete kreće se brzinom većom od tri kilometra na sat! Izašlo je iz zone bezbednosti! Svađa se sa drugarom iz grupe! Opominje ga vaspitačica"... ovo su samo neke od bizarnih informacija koje roditelji, opsednuti bezbednošću svoje dece, danas u Srbiji mogu putem raznih uređaja i aplikacija na internetu dobiti u svakom trenutku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Roditelji pomoću raznih aplikacija prate sve što im deca rade

Sa kim dete razgovara, na kojoj se tačno lokaciji nalazi, čak i podatak koliko se puta okrenulo u toku noći dok spava informacije su koje našim bakama verovatno nikada ne bi pale na pamet, ali savremeni roditelji-špijuni sve moraju da znaju. A kolika je pomama za takvim uređajima, govori podatak da je trenutno gotovo nemoguće pronaći satiće za nadzor dece.

PRETERIVANJE

Iako živimo u nesigurno vreme, kada deci u realnom i u virtuelnom svetu prete brojne opasnosti, mališanima ne prija da budu posmatrani tokom 24 sata. Dok ne stignu do vrtića ili škole, pratimo ih putem GPS sata ili mobilne aplikacije na telefonu, u obdaništu su pod video-nadzorom koji se prenosi uživo na sajtu ustanove, a kad krenu kući, opet su nam na mobilnom ekranu.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Današnji klinci nemaju mira od roditelja

- To je strašno preterivanje! Praćenjem deteta preko tih specijalnih satova, aplikacija ili video-nadzora, kao da je u rijaliti-programu, možete biti mirni u kratkoročnom periodu. Znate gde je dete i šta radi danas, ali u dugoročnom smislu vaša deca su onesposobljena za život. Na ovaj način gubi se odnos poverenja između roditelja i dece. Takođe, dete navikava da živi pod staklenim zvonom i, čim jednog dana izađe odatle, oseća se nesigurno. Roditelji imaju najbolje namere, ali ta kontrola je opasna po dete u kasnijem periodu - objašnjava Jelena Holcer, pedagog.

UŽIVO PRENOS IZ VRTIĆA

Ona naglašava da se najčešće problemi dešavaju među vršnjacima, a to roditelj ne može da kontroliše.

- Naučite dete da komunicira sa vršnjacima, da im odgovori. Gradite mu samopouzdanje i pokažite mu poverenje. Ako ima samopouzdanja, neće mu se desiti nasilje, a to je najbolja zaštita, a ne neki satovi i uživo prenos iz vrtića ili škole. Nadzor kontroliše samo jedan segment života, ali ono što ste naučili vaše dete najbolja je prevencija i rešenje - savetuje Holcerova.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading