Kovid-19 ne podnosi UV indeks iznad 3! Da li će Sunce danas spržiti koronu?!

Autor: telegraf.rs, Republika

Vesti

11.05.2020

10:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ultravioletno zračenje (UV) danas je visoko i veoma visoko u celoj Srbiji. Na skali od 0 do 11+, ono je danas u većini mesta 6, 7 i 8. Osim što je zračenje opasno za našu kožu i oči, postoji dobra strana - opasan je i za koronavirus.

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ/Unsplash
Foto: Ilustracija

Kako je objašnjavanja struka, Kovid-19 ne podnosi UV indeks iznad 3. Možda spasi i najnovije žarište - Leskovac, gde će danas biti na veoma visokom nivou - 8, a u sredu za još stepen više. 

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ), UV indeks će sutra biti niži, osim u pojednim mestima, ali će u sredu biti još viši nego danas - biće od 7 do 9.

Danas će UV indeks biti najviši u Velikom Gradištu, Negotinu, na Crnom Vrhu, Kopaoniku, u Kruševcu, Ćupriji, Nišu, Dimitrovgradu, ali i Leskovcu, koje je najnovije žarište korona virusa. Indeks 8, koji je veoma visoka na skali, biće još i u Vranju i Prištini.

Za stepen niže - 7, što se smatra visokim indeksom zračenja, biće u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi, Vršcu, Sremskoj Mitrovici, Valjevu, Smederevskoj Palanci, na Paliću,  u Peći i Prizrenu.

Najniži nivo, ali koji je na skali, ipak, visok, biće u Loznici, na Zlatiboru i u Sjenici, gde će UV biti 6.

U toku epidemije koronavirusa u Srbiji od struke smo naučili da UV zračenje deluje loše na korona virus, odnosno da kada je UV zračenje iznad 3, Kovid-19 ne može da opstane.

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ
Branislav Tiodorović

Epidemiolog Branislav Tiodorović još krajem marta je bio optimista da ćemo u maju polako izlaziti iz epidemije, a kako je tada objasnio za Telegraf.rs, njegov optimizam se uporavo bazirao na lepom vremenu i visokom UV zračenju.

- Maj mesec bi trebalo da bude topao. I što je vrlo važno UV zračenje će biti iznad 3. Već indeks 3 ubija virus. Ono što može da bude problem, jeste da nam se produži zahlađenje. Ali, ako nam vreme bude naklonjeno i uđemo u topli mesec, onda se može desiti da epidemiju vrlo brzo završimo. Ali, biće sporadičnih slučajeva obolevanja. Kao što imamo letnji grip. A ja pamtim sneg i za prvi maj - objasnio je prof. dr Tiodorović tad.

Kako indeks zračenja utiče na koronavirus govorio je i osnivač Heliocentrične elektromagnetne meteorologije mr Milan Stevančević  još 19. marta u Beogradskoj hronici na RTS. 

- Toplota nema nikavog značaja na viruse. Virusi nestaju samo pod dejstvom UV zračenja na zemlji - kazao je tada Stevačević.

On je tada rekao da posle 15. aprila teško da može virus da ostane kod nas, kao i da je još teže da tokom maja virus ostane u Srbiji, a sve je pripisao UV zračenju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading