Doktorka Grujičić i doktor Kon u potpunosti saglasni: Ovo će zanimati sve građane, evo šta su stručnjaci preporučili

Autor: Tanjug

Vesti

09.05.2020

17:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne idite na letovanje van Srbije jer zbog pandemije koronavirusa svako dalje putovanje i novi kontakti sa nepoznatima mogu da ugroze zdravlje, upozoravaju doktori Danica Grujičić i Predrag Kon. Oni za Informer kažu da je, bez obzira na smirivanje situacije i jenjavanje epidemije, za građane najbezbednije da odmor provedu u Srbiji, u kojoj znaju kakva je epidemiološka situacija sa koronom.

RepublikaFoto: instagram.com/drdanicagrujicic
Danica Grujičić

- Ne znamo kako će ovaj virus nastaviti da se širi po drugim zemljama, ni kada će sve zemlje uspeti do kraja da ga iskorene. Nemamo potpunu i realnu sliku epidemije korone u Evropi i svetu. Nije isključeno da virus mutira pod visokim temperaturama, pa može da se desi da epidemija ponovo bukne dok ste, na primer, na moru u Grčkoj, Crnoj Gori, Turskoj ili bilo gde u inostranstvu. Zbog deset dana letovanja na moru rizikujete da se zarazite, da ugrozite zdravlje i život - napominje prof. dr Grujičić i dodaje:

- Sada svi zajedno ovo preživljavamo i mislim da je bolje za sve naše građane da se odmaraju u našoj zemlji. Ima planina, banja, jezera, ostanite ovde tokom letnje sezone.

Epidemiolog dr Predrag Kon objašnjava da je najbezbednije da se leto provede u svojoj zemlji jer svako putovanje i kontakti sa nepoznatim osobama mogu biti opasni po zdravlje.

- U inostranstvu biste sretali turiste iz različitih krajeva sveta, a ne znate kako su se oni štitili, lečili... Ukoliko putujete po našoj zemlji, to je drugačije. Jednostavno, bezbednije je. Sve više mojih kolega lekara misli kao ja - rekao je Kon.

Sa druge strane, turistički radnici kažu da naša zemlja obiluje destinacijama na kojima može odlično da se provede odmor, od banja, preko planina, pa do seoskog turizma.

Čak 700.000 domaćih turista moglo bi da letuje ove godine u Srbiji. Tako bi milijardu i po evra, koliko Srbi potroše na odmoru u inostranstvu, moglo da ostane u zemlji, što bi doprinelo pokretanju privrede koliko i jedna ozbiljna strana investicija!

Ljajić: Pomoglo bi turizam

RepublikaFoto: Tanjug

Мinistar turizma Rasim Ljajić kaže da bi bilo dobro da građani sačuvaju svoje zdravlje i letuju u Srbiji, a to bi pomoglo i naš turizam.

- Mi smo podelili već 400.000 vaučera za letovanje. Svake godine na letovanje u inostranstvo odlaze stotine hiljada naših ljudi na razne turističke destinacije. Nadamo da će dobar njih ove godine letovati u Srbiji - ističe Ljajić.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović ističe da je ovo leto prava prilika da upoznamo svoju zemlju.

 

- Osim najposećenijih Zlatibora, Kopaonika, Vrnjačke Banje i Sokobanje, tu je i puno jezera koja lepotom nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Baš zato smo odlučili da slogan naše letnje kampanje, koja zvanično počinje u ponedeljak, bude: Izaberi svoju avanturu! #vidisrbiju - kaže Labović za Informer.

Tomislav Momirović, član HORES, udruženja hotelijera i restoratera i vlasnik hotela "Mona" na Zlatiboru nada se da će naši državljani ove godine provesti odmor u zemlji.

- To bi puno značilo za naš turizam jer bi veliki novac koji svake godine naši građani ostavljaju u inostranstvu ostao u zemlji - ističe Momirović.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading