U Srbiji od jutros dežuraju specijalisti: Hiljade građana na besplatnim pregledima

Vesti

15.10.2017

13:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na hiljade građana je od jutros pohrlilo u domove zdravlja, bolnice i sve zdravstvene ustanove širom Srbije, kako bi uradili neki od specijalističkih i preventivnih pregleda koji su do 16 sati besplatni za sve, pa i za one bez zdravstvene knjižice.

RepublikaFoto: Tanjug/D.ANIČIĆ
Akcija besplatnih preventivnih pregleda u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije koju je pokrenulo Ministarstvo zdravlja sprovodiće se jednom mesečno

U 120 zdravstvenih ustanova za građane su otvorena vrata lekarskih ordinacija sve do 16 sati. Građani uglavnom rade ginekološke preglede, mere pritisak, rade ultrazvuk abdomena i PSA, odnosno specifični antigen prostate koji otkriva tumorske promene.

- Došao sam da uradim ultrazvuk stomka i da mi izmere pritisak. Mislim da je ovo odlična akcija našeg zdravstva. Pre izvesnog vremena sam izgubio knjižicu i još nisam dobio novu, pa mi je nešto ovako stvarno bilo neophodno - kaže Stanko Đ. (57), koji se pregledao u KBC "Dr Dragiša Mišović", gde je samo do 12 sati bilo više od 350 pregleda.

Za građane su danas otvorena vrata i kliničkih centara u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, kao i sva četiri KBC-a u Beogradu: Zemun, Zvezdara, Dragiša Mišović i Bežanijska kosa. Akcija besplatnih preventivnih pregleda u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije koju je pokrenulo Ministarstvo zdravlja sprovodiće se jednom mesečno, tako da će i sredinom novembra biti određen dan kada će građani moći besplatno da se pregledaju.

- Kada na vreme otkrijemo neki problem, mnogo lakše ga rešavamo, pacijent ostaje radno sposoban, nema komplikacija, a sistem i budžet su rasterećeniji - kaže Zlatibor Lončar, ministar zdravlja.

U pojedinim ustanovama obavljaju se i EKG pregledi i merenje nivoa šećera u krvi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading