PRVO TEST, PA NA PUT: Država će naplaćivati testiranje za potrebe putovanja

Autor:

Vesti

09.05.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko planira da putuje u inostranstvo, ovog leta moraće dobro da zavuče ruku u džep, a pored regularnog pasoša, trebaće mu i drugi (još važniji) zdravstveni.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Mnoge zemlje najavile su da će na svoju teritoriju primati samo putnike sa dokazom da su preležali koronavirus i imaju antitela ili su se testirali neposredno pred polazak na put (od zemlje do zemlje taj rok se kreće od 24 do 72 sata). Čak ni to, međutim, za pojedine države neće biti dovoljno, već će stranci morati u karantin od 14 dana (Francuska) ili će im biti ponuđeno da se testiraju na graničnom prelazu ako neće u karantin (Austrija - cena testiranja 190 evra, rezultati stižu za dva sata).

U AUSTRIJI 190E

Da se nešto ovakvo sprema, potvrdio je i naš ministar zdravlja Zlatibor Lončar. On je u petak otkrio i da će država omogućiti svima koji to žele da se testiraju ukoliko evropske zemlje budu uvele obavezu posedovanja takozvanog zdravstvenog pasoša. To će, međutim, morati da se plati.

- Srbija će omogućiti građanima koji žele da putuju da obave testiranje na koronavirus u laboratorijama u našoj zemlji ako druge države budu uvele to da zdravstveni pasoš bude obavezan. U tom slučaju, svi koji žele da putuju testiranje će platiti iz sopstvenog džepa - objasnio je ministar.

Lončar je govorio o dve mogućnosti koje se razmatraju budući da neke zemlje predlažu da se svakom putniku koji ulazi u njihovu zemlju omogući testiranje. Taj vid usluge će morati da se plati, a ako je suditi po austrijskom primeru, cena bi mogla biti dosta visoka, mada je teško verovati da će to biti baš 190 evra, kao kod Austrijanaca.

Ovako će se ulaziti u Srbiju: Test ne stariji od 72 sata ili 14 dana izolacije

Krizni štab usvojio je u petak i protokol koji reguliše šta će putnicima iz inostranstva biti potrebno da bi ušli u Srbiju. Postoje dve opcije, prva predviđa da putnik na granici pokaže negativan test na koronu, ne stariji od 72 sata (tri dana), a druga opcija jeste da 14 dana provede u obaveznoj izolaciji.

Ova pravila odnose se i na naše državljane i na strance.

JUTA: NIŠTA ZVANIČNO

Lončar navodi da nije cilj ograničiti kretanje građanima koji žele da putuju i da je Srbija spremna za ovaj scenario, tako što će omogućiti testiranje u laboratorijama, koje će morati da se plati.

Ministar zdravlja je istakao da testiranje na koronu ostaje besplatno za sve koji imaju neke respiratorne infekcije i indikacije da treba da budu testirani.

Direktor JUTA Aleksandar Seničić za Srpski telegraf kaže da se čeka zvanični protokol o tome kako će izgledati putovanja u inostranstvo.

- Još su to sve nagađanja, ne zna se tačno kako će biti. Očekujem do 20. maja, kako je rečeno, da se izađe sa zvaničnim protokolom. Ukoliko bude skupo, jasno je da će velikom broju ljudi biti onemogućeno da putuje - objašnjava naš sagovornik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading