Turisti, spremite se za test na granici!

Autor:

Vesti

07.05.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odlazak i odmor srpskih turista u Grčkoj ovog leta i dalje je potpuno neizvestan. U zavisnosti od epidemiološke situacije sa koronom, turistička sezona u najboljem slučaju počeće tek 1. jula.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako Srpski telegraf saznaje u ambasadi Srbije u Atini, protokoli za dolazak i boravak turista se još razrađuju, a većina stvari je potpuna nepoznanica.

Kako će izgledati boravak na plaži i da li će biti ograničen broj ljudi, da li će ležaljke biti odvojene pleksiglasom, a kupači sa maskama na licu, samo su neka od brojnih pitanja na koje još nema odgovora.

- Bezbednost lokalnog stanovništva i turista je na prvom mestu, pa će u skladu s tim biti donete mere i protokol ponašanja. Trenutno se razrađuju načini i protokoli na koji bi se obavljao avio-saobraćaj, kao i mere koje mogu da budu primenjene i odnosile bi se na sve koji dolaze u Grčku - rekao je srpski ambasador u Atini Dušan Spasojević.

On podseća da grčke granice ostaju zatvorene do 1. juna i da su ostrva, koja su centar turizma, i dalje zatvorena. Poslednjih dana došlo je do manjeg popuštanja mera, ali je građanima i dalje zabranjeno da napuštaju mesto stanovanja.

Dolazak srpskih turista kopnenim putem odnosno na letovališta na severu Grčke, koja su i najpopularnija među Srbima, i dalje je nepoznanica. Dosta toga će zavisiti od epidemiološke situacije u tranzitnim zemljama, odnosno Severnoj Makedonijij i Bugarskoj.

- Biće veoma komplikovano. Najbezbednija mera biće testiranje na samom ulasku u zemlju, što će u velikoj meri otežati protok ljudi, otežati i produžiti putovanja - rekao je Spasojević i podsetio da Grci čekaju zajedničku platformu o normalizaciji saobraćaja koja će biti usaglašena na evropskom nivou.

Podsećamo, kako su ranije najavili grčki zvaničnici, od 1. juna biće otvoreni samo oni hoteli koji rade cele godine, dok se odluka o otvaranju hotela koji rade u sezoni još čeka.

Neće biti poskupljenja

Od 1. juna u Grčkoj počinju s radom restorani, ali samo oni koji imaju bašte. Moraće da se poštuje socijalna distanca i ograničen broj gostiju. Grci, bar za sada, ne razmatraju povećanje cena smeštaja, a ne očekuje se ni korekcija cena u restoranima koje će biti na nivou prošlogodišnjih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
miki

07.05.2020 10:32

Ne bojim se testa, jer sam bio disciplinovan, maska , rukavice, opc+c za jacanje imuniteta i koristim antibakterijski sapun sanonano, samo da ne traje dugo, cekanje ubija...

Odgovori 10 0
Dara

09.05.2020 06:53

Neću u grčku na more idem u neku planinu, ili neki salaš da prodišem svež vazduh, i da ojačam imunitet, sa slaninicom, i lukcem. I prirodnom rakijom šljivom