Tvrdnja belgijskog istraživača Jorisa Delangea: Srpski supergen jači od korone!

Autor:

Vesti

07.05.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko se zadnji smeje... Dežurni kritičari od prvog dana epidemije ustremili su se na dr Branimira Nestorovića. Uglednog pulmologa i alergologa iz Tiršove čak su na društvenim mrežama i u pojedinim medijima ismevali kada je rekao da smrtnost od korone u dobroj meri zavisi od genetike.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sada, međutim, najuglednije svetske klinike istražuju i tvrde isto što i naš stručnjak. Prva se oglasila naše gore list prof. dr Dušica Babović Vuksanović, koja još od 1992. radi na čuvenoj američkoj klinici "Mejo". Tamo, naime, uveliko analiziraju zašto crnci umiru više od belaca i, kako kažu, svi rezultati zasad upućuju na genetiku.

Ovako je pisao Srpski telegraf

Tezu o genetskoj predodređenosti izneo je za Srpski telegraf u broju od 10. marta prof. dr Branimir Nestorović, koji je rekao da su koronavirusi u početku bili najobičniji virusi kijavice, a da je SARS imao novi gen, koji je počeo da napada pluća.

- Tako da ispada da Italijani imaju tu varijantu tog gena koja je mnogo češća kod njih nego kod nekih drugih naroda - rekao je tada i dodao:

- Trenutno bar 150.000 Srba živi u toj zemlji, znamo li bar jednog koji se inficirao? Tri aviona dnevno su išla za Milano iz Srbije, kako se niko nije inficirao.

Isto to, čak i malo direktnije, tvrde i belgijski istraživači. Prema mišljenju naučnika iz ove zemlje, genetska različitost objašnjava zašto su neke zemlje pogođene virusom KOVID-19 više nego druge. Tako su, kako navode, skandinavske zemlje i zemlje istočne Evrope manje pogođene virusom: u Skandinaviji je broj preminulih znatno niži od proseka, kao i u balkanskim zemljama, među kojima je i Srbija. Nasuprot ovome, severna Italija, Španija i američka savezna država Njujork nisu ostale na nogama u borbi sa KOVID-19. Belgijski naučnici otkrili su da je nivo pandemije u direktnoj vezi sa genom ACE1.

Kako objašnjavaju, što više stanovnika neke zemlje ima D polimorfizam gena ACE1, to je na tom području manje smrtnih slučajeva od KOVID-19. Polimorfizam je pojam koji u genetici opisuje pojavu više varijanti istog gena unutar jedne populacije (više alela na istoj lokaciji u DNK).

- Što više idemo prema istoku Evrope, to je češći polimorfizam D gena ACE1. To je u korelaciji s ozbiljnošću pandemije koronavirusa, vidimo da se epidemija smanjuje kako prelazimo iz zapadne u srednju i istočnu Evropu - objasnio je mikrobiolog i imunolog Joris Delange sa belgijskog univerziteta Gent nakon što su uporedili podatke o učestalosti polimorfizama među stanovnicima 25 zemalja Evrope, Bliskog istoka i Severne Afrike s podacima univerziteta "Džon Hopkins" o broju infekcija i smrtnih slučajeva u tim zemljama.

Broj zaraženih na milion stanovnika

Belgija 720

Španija 553

Italija 485

Velika Britanija 433

Francuska 391

Holandija 304

Švedska 291

Irska 271

SAD 218

- - -

Nemačka 83

Kanada 107

Austrija 68

Rumunija 45

Danska 87

Norveška 40

Finska 45

Mađarska 39

- - - -

Srbija 23

Hrvatska 20 (nisu prijavili sve slučajeve)

BiH 26

Severna Makedonija 42

Slovenija 48

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading