Predsednik Vučić u razgovoru sa predsednicom Gruzije: Uskoro otvaranje diplomatskih kancelarija u Beogradu i Tbilisiju

Autor: srbijadanas.rs, republika.rs

Vesti

05.05.2020

10:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsednicom Gruzije Salomom Zurabišvili.

RepublikaFoto: youtube.com/Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Vučić je izrazio nadu da će se Srbija i Gruzija uskoro izboriti sa epidemijom koronavirusa i vratiti u normalne životne i ekonomske tokove, što bi omogućilo i intenziviranje saradnje dveju zemalja.

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja diplomatske kancelarije Gruzije u Beogradu, jer to omogućava direktnu komunikaciju dveju zemalja i dogovore o različitim aktivnostima koje doprinose razvoju bilateralnih odnosa. On je najavio i da će uskoro, sa istim ciljem, u Tbilisiju biti otvorena diplomatska kancelarija Srbije.

Predsednik Vučić je zahvalio predsednici Zurabišvili na principijelnom stavu Gruzije da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, ne priznajući jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i glasajući protiv članstva tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama. U isto vreme je istakao principijelnu poziciju naše zemlje da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet međunarodno priznatih država.

Predsednik Vučić i predsednica Zurabišvili razgovarali su i o evropskim integracijama, izrazivši međusobnu podršku na evropskom putu, odnosno u saradnji sa Evropskom unijom, koju Gruzija ostvaruje kroz program Istočnog partnerstva.

Dvoje državnika su izrazili zadovoljstvo što je prošle godine počeo sa radom Mešoviti komitet za ekonomsku, trgovinsku i naučno-tehničku saradnju, jer potencijali za saradnju u toj oblasti nisu iskorišćeni i robna razmena je skromna. Oni su se saglasili da prioritet ima saradnja u oblasti energetike, poljoprivrede, građevine, turizma i informacionih tehnologija.

Predsednik Vučić je rekao predsednici Zurabišvili da je očekuje u Srbiji krajem juna, kako bi zajedno obeležili godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju zemalja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (19)

Loading
Mara

05.05.2020 10:09

Saradnja Srbije i Gruzije se podize na visi nivo.....

Ofsajd

05.05.2020 10:09

U situaciji sa koronom najbolje se videlo koliko su nam znacajni prijatelji

Bane

05.05.2020 10:19

Drago mi je što ćemo uspostaviti diplomatske odnose sa Gruzijom i zaista se nadam uspešnoj saradnji

Aleksandar

05.05.2020 10:21

Moramo saradjivati sa drugim zemljama o bitnim temama.