Ove mere ostaju: Još dugo se nećemo rukovati, ljubiti, grliti

Autor:

Vesti

05.05.2020

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vanredno stanje ukida se od Đurđevdana (sutra), a policijskog časa neće biti od četvrtka. Ipak, s obzirom na to da ukidanje vanrednog stanja automatski poništava samo zabranu kretanja i upotrebu Vojske, mnoge mere u borbi protiv korone ostaće na snazi i nadalje. Srpski telegraf otkriva koje.

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ
Foto: Ilustracija

Epidemiolog Predrag Kon poručio je da posao još nije završen i da se ne može proglasiti pobeda nad virusom.

- Pobeda je tek kad ne budemo imali nijednog mrtvog u toku dana i tako iz dana u dan. U narednom periodu suština će biti zaštita starijih od 65 godina, distanca i korišćenje zaštitnih mera kad se ulazi u zatvoreni prostor.

U sličnom tonu govori i zamenica direktora Infektivne klinike KCS Ivana Milošević:

- Neophodno je da vraćanje normalnom životu bude postepeno. Dobro je što se mere relaksiraju. Ali ma kako da poruka bude nepopularno shvaćena među građanima i što bi svi da se vrate normalnom životu, to mora da bude postepeno i uz strogo praćenje preporuka koje su na snazi.

OVE MERE OSTAJU NA SNAZI

1. Zabrana javnih okupljanja - ne samo da će biti zabranjena publika na sportskim takmičenjima, koncertima i sličnim događajima, već će se i okupljanje većeg broja ljudi na otvorenom prostoru smatrati prekršajem.

2. Držanje distance - razdaljinu od najmanje dva metra i dalje ćemo morati da držimo u objektima koji posluju u zatvorenom prostoru, poput frizera, tržnih centara, javnog prevoza...

3. Posebne preporuke za starije od 65 godina - penzionerima se ukida zabrana izlaska iz stana/kuće, ali ostaje preporuka (koja se može pretvoriti i u obavezu ako se poveća broj obolelih) da se održava socijalna distanca, maksimalno smanji izlazak iz kuće i druženje sa unucima.

4. Poseban režim rada u firmama - obavezna dezinfekcija na ulazu u radne prostorije, nošenje maski i rukavica po preporuci poslodavca, merenje temperature...

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading