Da li je zaista došlo da smanjenja porodičnog nasilja za vreme vanrednog stanja? Stručnjaci prkose statistici i spekulišu o drugačijoj slici

Autor: Blic, Republika

Vesti

01.05.2020

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do pojave pandemije, u svetu je svaka treća žena bila žrtva porodičnog nasilja. Sada - svaka druga. Porast nasilja beleže gotovo sve zemlje u svetu, ali u Srbiji je manje prijava. Ipak, beleži se više poziva SOS telefona, što može da ukazuje i na drugačiju sliku. Zato Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, sigurne kuće i međunarodne organizacije pozivaju žene da prijave nasilje, jer je to jedini način da dobiju pomoć.

Foto: Ilustracija

Proteklih dana jedino je Sigurna kuća u Jagodini primila nove žrtve nasilja. Znatno veći broj poziva na SOS telefone, navodi na sumnju da žene i te kako trpe nasilje u svojim kućama.

- Očekujemo da ćemo imati više zahteva za prijemima u Sigurnu kuću tako da negde, jer je negde naš utisak da su žene pokušale da ovu situaciju prebrode u okolnostima u kojima su se našle, a da sada očekujemo da će se ipak odlučivati za neke korake koji su radikalniji, a to je da izađu iz nasilja - izjavila je Irena Stanojević iz Sigurne kuće u Beogradu za RTS.

Fransoaz Žakob, stalna koordinaorka UN u Srbiji navodi da su u procesu povezivanja podataka.

- Znamo da u sudstvu postoji brzo praćenje pravnih procedura, ne znam za policiju, ali je važno da ljudi znaju da su usluge dostupne, da moramo da reagujemo brže, jer te žene su unutra, one ne mogu napolje i mnogo im je teže da prijave nasilnika - rekla je Žakobova.

Zakonska obaveza svakog od nas je da prijavimo, ako znamo da neko u našem orkuženju trpi nasilje.

Prema zakonskim propisima, svi građani su dužni da prijave nasilje ukoliko ga primete

Tu se vidi i objašnjenje za upola manje prijavljenih slučajeva nasilja policiji.

- Konkretno 48,6 posto manje napada odnosno manje prijavljenih slučajeva gde su žene bile zrtve. Broj mera koje su izrečene u ovom periodu, 15. mart do 17. april da je broj mera smanjen za 13 posto. U ovom periodu je jedno žensko lice izgubilo život dok je u istom periodu prethodne godine pet ženskih osoba izgubilo život - kazao je direktor policije Vladimir Rebić.

I dok se policiji nasilje manje prijavljuje SOS telefoni i nevladine organizacijame beleže više poziva za pomoć i savet.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Zorana Mihajlović

- Sigurni smo da porast nasilja imamo. Žene su sa nasilnicima u kući, one su ceo dan 24 sata u kući, one nemaju način da jave da trpe nasilje, i to je najveći problem i zato je ovaj apel, dakle niste same, moramo pronaći način kako da se obrate. Ono na čemu ćemo mi insistirati sada jeste da pokušamo i da prijava policiji ide onlajn - istakla je Zorana Miihajlović, potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Dok se razmatra mogućnost da umesto žrtave, nasilje policiji mogu da prijave i nevladine organizacije, upućeni podsećaju zakonska obaveza svakog od nas je da prijavimo, ako znamo da neko u našem orkuženju trpi nasilje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading