NEGOTIN NOVO ŽARIŠTE: Onom ko je uneo virus u dom preti 12 godina zatvora

Autor:

Vesti

28.04.2020

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekipe ruskih stručnjaka i Vojske Srbije, pod budnim okom kriznog štaba opštine Negotin, dezinfikovale su juče prostorije Doma za stare Radost. U ovoj ustanovi 21. aprila buknula je epidemija KOVID-19, a Negotin je postao novo žarište koronavirusa u Srbiji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako Srpski telegraf saznaje, prema dosadašnjim nezvaničnim rezultatima istrage negotinske policije, bolest je punih 15 dana tinjala u domu za stare pre nego što je otkrivena. Ovo je za naš list potvrdio predsednik opštine Vladimir Veličković, koji kaže da je u pitanju ljudska greška i da je virus u dom doneo neko od zaposlenih.

- Evidentno je da je u pitanju ljudski faktor i to je glavni razlog. Posete domu su bile zabranjene još od januara i kod štićenika niko nije ulazio sa strane, osim zaposlenih. A zaposleni nisu po preporuci poštovali 15-dnevnu smenu, nego su svakog dana odlazili i vraćali se na posao ili se smenjivali na po pet dana. Najverovatnije je neko od zaposlenih bio nulti pacijent za sam dom, ali je imao slabe simptome bolesti. Međutim, problem je što nisu na vreme reagovali i izgleda da je sve to trajalo nekih 15 dana unutar samog doma - kaže Veličković.

Istraga će utvrditi ko je kriv, a nema sumnje da će konsekvence snositi svi - od direktora do zaposlenih. Kako objašnjava advokat Svetozar Vujačić, kazna zavisi od posledica, odnosno od broja mrtvih.

- Prema Krivičnom zakonu Srbije član 299 stav 2, zaprećena kazna za ovo delo je od dve do 12 godina zatvora ukoliko bude smrtnih ishoda - rekao je Vujačić. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading