SPREMITE SE: Tačno ovog datuma dolazi DO POTPUNOG PREOKRETA U SRBIJI!

Autor: Republika

Vesti

13.10.2017

14:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prognoza da će jesen u Srbiji biti topla, sa velikim brojem gotovo letnjih dana, upravo se obistinjuje.

RepublikaFoto: pixabay.com
U toplim danima ćemo uživati do 23. oktobra

Pred nama je punih deset dana pravog miholjskog leta.

Meteorolozi za drugu polovinu oktobra, najavljuju veoma tople dane, te najviše dnevne temperature između 20 i 25 stepeni. Vikend, koji je pred nama, takođe će biti veoma topao.

- Vreme će biti relativno stabilno, sa karakteristikama miholjskog leta. Narednih deset dana biće suvo, sunčano i toplo - kažu za Blic u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Jedino će nas prohladna jutra u narednom periodu podsećati da smo kalendarski, ipak u oktobru i da smo već zagazili u jesen.

Prema prognozi, iako će dnevne temperature biti i preko 20 stepeni, jutarnje neće prelaziti 10 stepeni Celzijusa.

Inače, prosečan oktobar u Srbiji ima 3,3 letnja dana (sa 25 i više stepeni), ali i 11 sa temperaturama iznad 20 stepeni.

NAJTOPLIJI OKTOBAR

Najtopliji oktobar u Beogradu zabeležen je 1907. godine, kada je imao samo dva dana ispod 20 stepeni (rekord je zabeležen 10. oktobra sa 31,4 stepena).

Međutim, u analima je ostao zapisan i oktobar iz 1935. godine sa najtoplijom prvom dekadom kada je zabeležena prosečna maksimalna temperatura od 30 stepeni! Te godine, 6. oktobra, živa u termometru je došla do 33,1 stepena.

Za razliku od ove, prošle godine u oktobru smo se već smrzavali. Prema podacima nacionalnog klimatskog centra u RHMZ oktobar 2016. godine bio je u kategoriji veoma hladan u većem delu zemlje, sa temperaturom od 7 do 17 stepeni. Imali smo zabeležen i hladni talas (period kada je pet i više dana veoma ili ekstremno hladno) u Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici i Beogradu od 5. do 10. oktobra, a u Velikom gradištu od 6. do 10. oktobra.

Oktobar prošle godine biće zapamćen i po malom broju letnjih dana. Bila su zabeležena smao tri letnja dana i to u Zaječaru, Leskovcu i Vranju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading