SUPER-DEKA iz Zemuna pobedio koronu: U 87 godini bez respiratora i sa hroničnim oboljenjem

Autor: kurir.rs, republika.rs

Vesti

22.04.2020

12:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od početka epidemije virusa korona u KBC "Zemun" lečeno je oko 800 zaraženih pacijenata, do sada je 400 njih poslato na dalji oporavak u privremene bolnice, 100 na kućno lečenje, a zanimljivo je da je u ovoj bolnici najstariji izlečeni pacijent hronični bolesnik koji ima 87 godina.

RepublikaFoto: youtube.com/kbczemunbg
Foto: Ilustracija

To je izjavio direktor KBC "Zemun" Dragoš Stojanović koji kaže da u ovom trenutku u toj ustanovi leži oko 300 kovid pacijenata, od kojih je 20 na respiratoru.

- Posle više od mesec dana, poslednjih nekoliko dana polako pada intenzitet pritiska na bolnicu, i po broju pacijenata i po težini stanja pacijenata - ističe Stojanović i dodaje da je starosna struktura onih koji se trenutno nalaze u bolnici od 21 do 92 godine.

Stojanović je ispričao da najstariji izlečeni pacijent u KBC "Zemun" ima 87 godina, primljen je, kaže, 29. marta kao kovid pozitivan, sa obostranom upalom pluća, a od hroničnih bolesti ima dijabetes i hipertenziju.

Taj pacijent nije bio na respiratoru, lečen je 18 dana, a dva testa koja su rađena 13. i 15. aprila pokazala su da je negativan na Kovid19.

- Pacijent je 16. aprila otpušten kući na dalji kućni tretman. To su naši najveći uspesi - kaže Stojanović.

Dodaje i da je do sada od težih pacijenata koji su bili na respiratoru "skinuto" njih osam.

Kao i mnoge druge zdravstvene ustanove i u ovoj je bilo zaraženih zdravstvenih radnika, kaže Stojanović i dodaje da je reč o 30 njih.

- Imali smo 30 zaraženih radnika lekara, medicinskih sestara i drugog osobalja. Niko od njih nije imao lošu kliničku sliku, jer su na vreme počeli sa terapijom. Većina njih je završila sa terapijom, ostalo je još nekoliko njih da sprovedu ceo tretman i kada prođe 14 dana oni će se vratiti na posao - rekao je Stojanović.

Njihov nedostatak na poslu, dodaje direktor, nije se osetio jer je, kaže, Ministarstvo zdravlja odmah reagovalo i deo lekara iz drugih ustanova uputio u KBC "Zemun", a i deo lekara iz te ustanove je, prema potrebama, poslat u bolnice u Ćupriji, Paraćinu, Valjevu.

- Ministarstvo zdravlja u svakom trenutku prati rad i dešavanje u svim delovima Srbije i bez tog praćenja ne bismo imali pravu koordinaciju posla u zdravstvenom sistemu - objasnio je Stojanović.

Prema njegovim rečima, u KBC "Zemun" ima dovoljno medicinskog osoblja, a kao ispomoć trenutno u toj ustanovi rade infektolozi sa Infektivne klinike KCS i lekari sa VMA koji su na prijemno-trijažnom centru.

- Infektolozi sa Infektivne klinike KCS su nam od velike pomoći, jer KBC "Zemun" nikada nije radio sa infektivnim pacijentima, ali smo se prilagodili načinu rada za potrebe kovid bolnice. Velika pomoć došla je i od lekara sa VMA - kaže Stojanović.

Osim pacijenata iz Beograda, u ovoj ustanovi smeštaju se i teži pacijenti iz cele Srbije.

Stojanović kaže da ta ustanova ima trenutno i više nego dovoljno medicinske opreme, dezinfekcionih sredstava, lekova, respiratora.

- Naša država je, kao i sve ostale države, ozbiljno stala uz zdravstveni sistem, tako da uz poštovanje principa i sugestija struke, dobili smo i dosta respiratora da možemo da lečimo pacijente, kao i svu ostalu opremu koja nam je potrebna - rekao je Stojanović.

Dodaje da im je od velike pomoći bilo iskustvo kolega iz Kine i Rusije, koji su, kaže, doprineli poboljšanju načina rada i pristupa pacijentima.

- U ovom stanju svi su se potrudili, počev od države sa nabavkom respiratora, ali i pojedinaca i kompanija koji su donirali opremu. Vidi se da se naš narod ujedinio i da su svi našli neki način da pomognu - zaključio je Stojanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading