Zabelelo u Čikagu: Srbi dočekuju prvi snežni Vaskrs u Americi!

Autor: telegraf.rs, Republika

Vesti

18.04.2020

06:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbi u Čikagu, najvećem srpskom gradu na svetu posle Beograda, trudiće se da najveći i najradosniji hrišćanski praznik dočekaju u što većoj radosti i raspoloženju iako im svakodnevica ne ide na ruku. Jer pored koronavirusa koji hara svetom, u ovom američkom gradu sneg je okovao sve ulice tako da će naši ljudi ovaj put dočekati "beli" Vaskrs.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Za svih 35 godina koliko živim u Čikagu nikad nisam zapamtio da je za Vaskrs pao sneg. Ovo se dešava prvi put, ako se doda i trenutna situacija usled pandemije, izgleda da nas ovog proleća ništa nije zaobišlo - rekao je Rade Jablanović.

Srspki običaji i dalje se poštuju, tako da su na Veliki petak vredne domaćice ofarbale vaskršnja jaja, a najviše se tome raduju najmlađi ukućani.

- U jednoj metropoli kao što je Čikago oseća se nestašica prehrambenih proizvoda, o nekim drugim niko i ne razmišlja, jer je pandemija unela veliki nemir i zabrinutost kod ovdašnjih građana koji nisu navikli na vanredne događaje. Mi izbegavamo veća okupljanja iako u gradu nema ograničavanja kretanja, više se upravljamo prema merama koje su donete u Srbiji, nego u Americi - kaže Rade.

U pravoslavnim hramovima će povodom najvećeg hrišćanskog praznika biti održana bogosluženja, a na liturgiju će po svemu sudeći otići oni najhrabriji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading