(FOTO) Šta se ovde zbiva? Vernici u Beogradu se molili na kolenima

Autor: blic.rs, republika.rs

Vesti

17.04.2020

15:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Praznične dane treba da provedemo u miru i molitvi, a kako zbog vanrednog stanja u zemlji vernicima nije omogućeno da prisustvuju liturgijama, neki od njih molili su se ispred crkve.

RepublikaFoto: twitter.com/Gvoic Vladimir/printscreen
Vernici na službi u crkvi

Ništa to ne bi bilo čudno, da paznju na društvenim mrežama nije izazvao način na koji su oni to činili.

Tokom jučerašnjeg dana pometnju su izazvale fotografije ljudi ispred crkve na Vidikovcu koji se mole na kolenima.

- Spuštanje do zemlje se u našoj veri praktikuje samo kada se pre Vaskrsa iznosi Plaštenica koja predstavlja Isusov grob - napisao je jedan korisnik društvene mreže Tviter uz fotografiju vernika koji se mole u crkvi.

Ista slika mogla je da se vidi i u crkvi u Čačku.

Komentari su bili različiti, neki su aludirali i na to da je reč o sledbenicima Islama, a malo je onih koji su upućeni u to da se molitva na kolenima praktikuje i u pravoslavnoj veri.

Češće se može videti u katoličkim crkvama, nego u pravoslavnim u kojima retko ima klupa i stolica te je starijima teže da ustanu kada se mole na kolenima.

- Molitva na kolenima je sastavni deo hrišćanskog života, to nije nesvojstveno pravoslavlju. Ponizno se molimo Bogu na kolenima kada je neka nevolja, posebno se praktikuje kada se nešto traži od Gospoda, kada su ratovi, nesreće. Tako se moli kada se vapi pred Gospodom – objašnjava za "Blic" sociolog religije Draško Đenović.

Zbog celokupne situacije u zemlji i vanrednog stanja koje je na snazi, ispoštujte propisane mere, ostanite i molite se kod kuće i za Uskrs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
SG

17.04.2020 17:36

Molim vas, ali molim vas, dajte zaposlite nekog novinara, ili reportera ko bar nešto zna o godišnjem ciklusu Bogosluženja U SPC. Molim vas ne pišite kao da vas je juče rodila partizanka Mara. Molim vas, naučite nešto i pišite sa malo više dostojanstva i znanja. Trajete od juče i pišete o instituciji koja traje više od 2000 god. bez trunke znanja, dajte uozbiljite se

Odgovori 12 1