Genije iz Petnice izgubio bitku protiv korone

Autor:

Vesti

16.04.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dragan Toroman (51), šef odeljenja za računarske tehnologije u Istraživačkoj stanici Petnica, još jedna je žrtva koronavirusa. Ovaj vrhunski IT stručnjak izgubio je borbu u ponedeljak u bolnici u Zemunu, a od njega su se s velikom tugom oprostili kolege i prijatelji. Pre tri nedelje na Fejsbuk profilu je objavio da ima bronhitis, tada je u komentarima i rekao da prima terapiju, ali niko nije mogao da nasluti da je zabrinut za život.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Dragan Toroman

Dragan je ceo život posvetio Petnici budući da je bio polaznik u prvim godinama od njenog osnivanja, od 1986. godine, da bi 1998. godine postao rukovodilac programa računarstva. Njegova posvećenost informacionim tehnologijama bila je za primer, a doprinos formiranju mladih naučnih kadrova neporeciv. Da je ovo veliki gubitak za Istraživačku stanicu potvrdio je za Srpski telegraf programski direktor Petnice Nikola Božić:

- Bio je čovek pun ideja i vedrog duha, zagrižen za savremenu tehnologiju, uvek je u stanicu donosio nove gedžete. Preko njega smo se upoznavali s najnovijim tehnološkim dostignućima. Ovo je tužna vest ne samo za Petnicu već i za našu nauku.

Draganov dugogodišnji saradnik Milan Todorović još ne može da veruje da kolege više nema.

BOŽIĆ: BIO JE PUN IDEJA I VEDROG DUHA

- Ovaj gubitak niko ne može da mi nadoknadi jer se radi o velikom čoveku koji je otišao previše rano. Bio je moj prijatelj i kolega tokom poslednjih 35 godina. Upoznali smo se 1986. godine u Petnici, kao polaznici seminara računarstva i od tada smo bili bliski na profesionalnom, drugarskom i porodičnom planu. Bio je vrlo duhovit čovek, pun znanja, ideja, volje da pomogne. Nikada neću zaboraviti kako nam se jednom usred Nemačke pokvario auto, Dragan i ja smo tada bežali sporednim putevima od policije, šaleći se da će da nas optuže za ekološku katastrofu ako nas uhvate jer nam je curilo ulje. Uvek je umeo da mi izmami osmeh - s tugom se priseća Todorović.

Valjevo zavijeno u crno

U ponedeljak je u Valjevu od posledica koronavirusa preminuo prvo Dragan Toroman, da bi nakon njega bitku u KBC "Dragiša Mišović" izgubio i Stanko Ješić (65), diplomirani politikolog i jedan od uspešnih valjevskih privrednika. Preminuo je i Vladimir Ladavec Vladika, nekadašnji predsednik Privredne komore, u svom domu, ali ne od posledica koronavirusa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Kovač

16.04.2020 11:46

Žalost i tuga. Uvek mi je žao ljudi sa velikim idejama. Slava mu, a i ostalim navedenim u članku.