NEMATE KORONU! Struka tvrdi: Ovaj simptom jasno ukazuje na to da vas je stisla alergija, a ne virus!

Autor:

Vesti

14.04.2020

11:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proleće je doba godine kada se javljaju alergije koje prate sledeći simptomi: kijanje, zapušen nos i svrab očiju. Ovaj prvi mnogi povezuju sa novijem sojem virusa, ali kijanje nije na listi njegovih čestih simptoma, piše "Biznis insajder".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

KOVID- 19 najčešće najave: groznica i suv kašalj, a zatim i umor, mučnina, bolovi u telu, kašalj, nedostatak daha i gastroenteralne smetnje.

To podržava i Svetska zdravstvena organizacija koja je navela da se začepljen nos javio kod samo 4, 8 odsto slučajeva od 56 hiljada kineskih pacijenata sa korona virusom.

U izveštaju SZO piše da su daleko češći simptomi povišena telesna temperatura (87, 9 odsto), suvi kašalj (67, 7 procenata) i umor (38, 1 odsto ispitanih slučajeva).

Određene podudarnosti između korona virusa i alergija zahteva šire testiranje, a kako navodi "Biznis insajder", jedna osoba može da boluje od oba zdravstvena problema.

U Americi je zasada testrano 2, 8 miliona ljudi, prema podacima "COVID Tracking Project-a".

Naši stručnjaci o razlici između KOVID- 19 i alergija

O tome kako alergiju razlikovati od virusa bilo je reči i prošle subote u emisiji "Prva tema" na TV PRVA.

- Kad uđeš u kuću, nema cvetanja i simptomi se smire. Drugo, kod alergije nema povišene temperature ili je temperatura relativno niska, pa može da bude 37 stepeni - rekao je prof. dr Branislav Nestorović, pulmolog, koji je u prethodnim TV pojavljivanjima rekao da on sam u proleće pati od alergija i naveo još razlika: "Alergija, na sreću, nema tako ozbiljne simptome, poput gušenja koje se javlja kod korone".

Preklapanje određenih simtpoma alergije i virusa prokomentarisao je sledećim rečima:

"Ima sličnosti. Ne zove se uzalud ta bolest (alergija) na engleskom "hay fever", odnosno polenska groznica. Liči na prehladu, prate je kijanje, svrab nosa i očiju, kašalj".

Dr Predrag Kon, epidemilog, naveo je odnosno dodatno podvukao ključnu razliku ova dva oboljenja:

"Alergija se lako odvaja od korone - povišenom temperaturom, odnosno nemanjem povišene temperature".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading