Vernici danas slave VELIKU SVETICU koja je mučena i izgladnjivana zbog vere u Hrista!

Autor:

Vesti

09.04.2020

07:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju sećanje na svetu mučenicu Matronu Solunsku, vernicu koja je slavila Gospoda i čuvala veru od nehrišćana.

RepublikaFoto: Tanjug/N. JOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Kao devojka služila je u kući jednog Jevrejina u Solunu, gde je bila podvrgnuta ruglu zbog svoje vere u Hrista. Žena tog Jevrejina terala ju je da odbaci svoja verska ubeđenja i da počne da odlazi u sinagogu, ali Matrona je ponosno ćutala i u potaji se i dalje molila Hristu.

Doznavši da Matrona i dalje ide u crkvu njena gospodarica beše veoma ljuta, a naročito zbog Matroninog objašnjenja da Bog u crkvi živi, a od sinagoge je odstupio. Zbog toga je Jevrejka istuče i zatvori u jednu mračnu odaju, gde ju je, povrh toga, još i vezala. No sutradan je nađe odvezanu silom Božjom kako se moli i hvali Gospoda. Posle toga je u dva maha ponovo zatvaraše, dok je najzad ne umori glađu. Tada uze telo svete devojke i baci sa visine svoje kuće na zemlju.

Hrišćani uzeše telo mučenice i časno je sahraniše, a episkop Aleksandar, saznavši za čudesa koja su se desila ovoj svetoj mučenici, podiže crkvu na grobu njenom u koju položi njene mošti.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Foto: Ilustracija

Tropar:

Ovčica Tvoja Isuse, Matrona, zove silnim glasom: "Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe." Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše.

A zlu ženu uskoro je stigla pravedna kazna: Sa onog istog mesta na kući, sa koga je bacila telo Matronino, ona se omakne, padne na kaldrmu i razbije se namrtvo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bepa

09.04.2020 13:40

Тропар: Овчица Твоја Исусе, Матрона, зове силним гласом: "Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе." Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше.