Pokupili prnje, i vratili se kući: 150 američkih gardista završilo misiju na Kosovu

Autor: kosovo-online.com, republika.rs

Vesti

08.04.2020

10:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više od 150 pripadnika Nacionalne garde vojske Aljaske raspoređenih u Prvom bataljonu 29. pešadijskog puka, stiglo je kućama u Sjedinjenim Državama nakon završetka misije na Kosovu, piše Kljan Kosova.

RepublikaFoto: kosovo-online.com

Foto: Ilustracija

Zbog zaštitnih mera protiv pandemije nisu primljeni kao i obično. Aplauz je zamenio "dobrodošli kući " i "odličan posao" vrhovnog rukovodstva vojske Aljaske dok su se trupe spuštale stepenicama.

Na veb stranici američke vojske, kao prenosi Kljan Kosova, navedeno je da je stisak ruke zamenjen dodirom lakta.

- Ne mogu biti srećniji nego što danas vidim svoju porodicu. To je neverovatno. Veoma mi je laknuo što je ovo gotovo i jedva čekam odmor - rekao je Džastin Kompkof, pripadnik garde.

Članovi porodice dočekali su ih toplim zagrljajima. Međutim, zbog koronavirusa, oni će ostati u karantinu još 14 dana.

- Sa istorijom etničkih sukoba na Kosovu, važno je da Sjedinjene Države imaju vidljivo vojno prisustvo kako bi sprečile neprijateljstva - rekao je pukovnik Samuel Skot.

Kljan Kosova navodi da je Jedan od glavnih zadataka bataljona na Kosovu bio je nadgledanje administrativnih linija kako bi se osigurala sloboda kretanja i bezbedno okruženje za stanovnike Kosova. Vojnici su sarađivali sa kosovskim policijskim snagama u borbi protiv ilegalnih aktivnosti kao što su krijumčarenje i seks trafiking.

Vojska kaže da je odnos vojnika sa zajednicom bio bitan deo ne samo pribavljanja informacija, već i razvijanja odnosa i pružanja pomoći opštinskim lokalnim projektima, kao što su izgradnja crkava i distribucija hrane.

- Prva misija za mene bila je sjajna i za momke koji su naporno radili. Rad sa saveznicima u NATO i izgradnja odnosa sa narodom Kosova bilo je zaista korisno iskustvo - rekao je Tre Kertis, vojnik pešadije i student sa Univerziteta na Aljasci.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading