Sećanje na stradale u Drugom svetskom ratu: Goran Vesić i Aleksandar Vulin položili venac pilotima braniocima Beograda

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

06.04.2020

12:29

Polaganjem venaca na Spomenik pilotima braniocima Beograda danas je obeleženo sećanje na žrtve bombradovanja Beograda 6. aprila 1941. godine.

beograd.rs
Polaganje venca - Goran Vesić

Vence su položili ministar odbrane Aleksandar Vulin, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić.

Vulin je rekao da su 6. aprila 1941. godine Srbi bili jedini antifašistički narod u Evropi i dodao da su samo Srbi imali hrabrost da kažu da neće da budu deo trojnog pakta i novog fašističkog poretka.

- Zato smo platili strašnu cenu, ali zato je i naša zahvalnost opravdana. Šestog aprila 1941. godine nacisti su se upisali gde im je mesto, među zveri, a mi smo ostali tamo gde smo uvek i bili, među ljudima i među pobednicima - rekao je Vulin.

beograd.rs
Goran Vesić

Kako je naveo, generacija iz 1941. je za nas izborila pravo da budemo pobednici i da sa ponosom možemo da kažemo da pripadamo boljoj strani sveta, kako onda tako i danas.

Vulin je istakao da Srbi ratove ne gube, ali da moraju da prestanu da gube u miru.

beograd.rs
Goran Vesić i Aleksandar Vulin

- Srbi ratove ne gube, ali zato moramo da budemo u stanju da živimo u miru, trajemo i pobeđujemo. I ova užasna pošast koja pokušava danas da nas uništi, biće pobeđena. Biće pobeđena u miru zato što su Srbi to što jesu - narod slobode, pobednika i narod koji ume da odgovori svakome ko pokuša da ga uništi. Srbi su pobeđivali u ratovima, moraće da pobeđuju i u miru - dodao je Vulin.

Vesić je rekao da je na današnji dan pre 79 godina Beograd zverski bombardovan i uništen od strane avijacije Adolfa Hitlera.

Naveo je da je posle rata na suđenjima nacističkim generalima dokazano da nije bilo nikakvog vojnog opravdanja za napad na Beograd i da je to, kako je rekao, bio čist kapric Adolfa Hitlera i njegova želja da uništi jedan narod.

beograd.rs
Goran Vesić i Aleksandar Vulin

Vesić je rekao da su tada bombardovani uglavnom civilni ciljevi pošto vojnih ciljeva nije ni bilo.

Uništena je, podseća, Narodna biblioteka sa više od 3.500 knjiga, pogođeno nekoliko skloništa u kojima su poginuli uglavnom žene i deca kao što su sklonište kod Vaznesenjske crkve, u Karađorđevom parku, kod Crkve Svetog Aleksandra Nevskog.

Kako je rekao, zvanično Beograd je imao 2.271 žrtvu, a prema procenama Gradske uprave poginulo je skoro 4.000 ljudi od čega je oko 2.000 ostalo zatrpano u ruševinama.

beograd.rs
Goran Vesić

- Zato se mi današnjeg dana sećamo kao jednog od najtužnijih u istoriji naše zemlje i Beograda, dana kada je naš grad zaista zverski uništen. Posebno smo ponosni otporom koji je naša vojska dala u odbrani Beograda, a to je bio šesti lovački puk, piloti kojima je ovde podignut spomenik jer su se hrabro borili za svoj grad iako ga je bombardovalo više od 600 nemačkih bombardera -rekao je Vesić.

Oni su, dodao je, braneći Beograd oborili više destina aviona i pokazali kako se bori za svoju zemlju.

Vesić je naveo da je više od 145 pilota kraljevske avijacije je poginulo braneći svoju zemlju i dodao da je kraljevska avijacija jedina koja je u tom aprilskom ratu pružila otpor.

- Zato se danas, kao što se sećamo svih žrtava u bombardovanju Beograda, sećamo i hrabrih pilota koji su branili svoj grad i ušli u borbu znajući da ne mogu da je dobiju, ali znajući da obavljaju svoju dužnost - dodao je Vesić.

Komentari (0)

Loading