Izašla prognoza za ceo april! Evo šta meteorolog predviđa za Uskrs, ali i šta će biti posle praznika

Autor: Blic, Republika

Vesti

02.04.2020

05:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sudeći po podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u aprilu nas čeka od 11 do 15 kišnih dana, od čega će moguća tri kišna dana biti za Uskrs, 19. aprila. Padavine se očekuju i vikend pre, kada Uskrs slave vernici Katoličke crkve.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Narednih dana očekuje nas hladno vreme, pogotovo na jugoistoku zemlje, u Vojvodini većinom suvo, a na centralnom i južnom delu zemlje te na planinama moguć sneg.

Poboljšanje vremena, stabilizacija i otopljenje očekuju nas od petka.

U Beogradu i Novom Sadu temperature će se kretati od 7 do 16, nekada čak i 20 stepeni Celzijusa maksimalne dnevne temperature. Slično vreme biće i u Kragujevcu, dok je u Nišu moguće da živa na termometru za vikend pređe i 20 stepeni. Na Kopaoniku i Zlatiboru jutra ćemo dočekati sa minus četiri i minus jedan, do maksimalnih dnevnih 10, odnosno 15 stepeni. Pad temperature i kiša, odnosno novo pogoršanje moguće je sredinom meseca.

 

- Nakon ovog zahlađenja juče i danas, kreće stabilizacija vremena, od četvrtka suvo, a od petka nam se vraća prolećna temperatura. Pošto će jutra biti vedra i hladna, do subote postoji opasnost od jutarnjih mrazeva u većem delu Srbije, što u ovom periodu godine može da izazove štete na poljoprivrednim imanjima, pa su neophodne adekvatne mere zaštite - rekao je za "Blic" meteorolog Đorđe Đurić.

Tako će noći ovih dana biti vrlo hladne, dok nad snegom pokrivenim planinama temperatura može da iznosi i oko minus devet stepeni Celzijusa. Vetar umeren do pojačan severni i severoistočni. U oblastima ispod 900 metara nadmorske visine snega će biti povremeno i u uglavnom se neće zadržavati.

U petak se očekuje oko 15 stepeni, kao i za vikend. Sledeća nedelja doneće nam temperature i više od 20 stepeni.

Mraz opasan za biljke

Do subote u Srbiji se očekuje slab prizemni mraz, a u sredu, četvrtak i petak ujutru u većini krajeva i slab mraz.

RepublikaFoto: pixabay.com

Od petka toplije sa dužim sunčanim intervalima i uglavnom suvo.

Poljoprivrednim proizvođačima preporučuje se da zaštite osetljive poljoprivredne kulture od štetnog uticaja niske temperature vazduha.

Narednih deset dana očekuje nas suvo i prosečno toplo vreme za ovo doba godine. Utisak će moguće da kvari jedino jaka košava, koja počinje da duva od nedelje, ali barem neće biti hladna kao pre nekoliko dana kada je razvejavala sneg.

- Noćas će padati sneg na jugu i istoku zabeleće se i niži delovi Srbije, a ne samo planine, dole od Loznice, Kragujevca i Negotina. U Vojvodini neće biti padavina, možda koja pahulja pojavi se i oko Beograda. Kada se vreme stabilizuje, neće biti ozbiljnijih promena. No, svakako će posle tog stabilnog vremena naići oblaci, ali je rano o tome još detaljno govoriti. Bitno je znati da je prva dekada aprila suva i topla, bez nekog ozbiljnijeg zahlađenja – nastavio je Đurić.

Stabilno i toplo vreme trebalo bi da se zadrži sve do 12. aprila, kada meteorolozi očekuju da će doći do preokreta. Predviđa se da će temperature pasti i za desetak stepeni, pa će se kretati od 7 do 12 stepeni.

Vikend nakon toga, za Uskrs, očekuju se padavine, ali ne i veće zahlađenje. Očekuje se da će se živa na termometru kretati od 9. do 20. podeoka na Celzijusovoj skali.

Do kraja aprila predviđa se da će nas pratiti većinom lepo i toplo vreme sa kratkotrajnim oblacima i padavinama. U mesecu pred nama biće od 10 do 15 vetrovitih dana.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading