Zdravstveni radnici koji su u samoizolaciji, tretiraće se kao povreda na radu: Najverovatnije neće biti smanjenja plata

Autor: novosti.rs, republika.rs

Vesti

01.04.2020

06:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svim zdravstvenim radnicima koji su u samoizolaciji zarade za mart najverovatnije neće biti smanjene za 35 procenata, kao što predviđa Zakon o zdravstvenom osiguranju.

RepublikaFoto: Tanjug/VMA
Foto: Ilustracija

Kako je za "Novosti" rekao Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, u ovakvim slučajevima trebalo bi da se izolacija tretira kao povreda na radu za koju sleduje puna plata.

- Neprimereno je da oni koji žrtvuju svoje zdravlje, a često i život budu kažnjeni na ovaj način - naglašava Orbović. - Zakon kaže da je za odsustvo sa posla zagarantovano minimum 65 odsto od zarade, ali to ne znači da to mora da bude i maksimum. Tako da i po zakonu ima prostora da se zdravstvenim radnicima izađe u susret.

On smatra da isti princip mora da važi za sve one koji u vreme pandemije imaju radnu obavezu i na poslu su došli u susret sa zaraženima i završili su u samoizolaciji, poput pripadnika vojske i policije.

Profesor sociologije rada dr Darko Marinković smatra da u ovom trenutku solidarnost mora da bude na prvom mestu i to najpre prema medicinarima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Oni su poslednjih nedelja na brisanom prostoru i na njima ne bi smelo da se štedi - ističe profesor. - Za njih ništa nije mnogo, jer ne treba zaboraviti da pored borbe sa virusom oni sve vreme brinu i o redovnim pacijentima.

Naš sagovornik naglašava da je vanredno stanje i pandemija jedna velika proba na kojoj proveravamo temelje našeg društva, a jedan od njih je zdravstvo.

- U prethodnom periodu se često nije dovoljno mislilo o njima, ali ovo je prilika da se to ispravi. Lako je pričati o solidarnosti kada nema nikakvih problema, sada moramo da pokažemo da smo uz sve zdravstvene radnike.

Zaposleni u zdravstvenim ustanovama smatraju da je nečuveno da se kažnjavaju za nešto što nije njihova krivica, a u toj situaciji su se našli samo zato, jer su savesno sve vreme radili svoj posao. Niko od medicinara koji su u samoizolaciji nije dobio dokumenta potrebna za otvaranje bolovanja, na osnovu kojih bi im uopšte isplaćivali taj umanjeni iznos.

PISALI VLADI I PREDSEDNIKU

VERUJEMO da je do ove situacije došlo zbog propusta nastalog usled izuzetno teške i složene opšte situacije, očekujemo da se ona prevaziđe prihvatanjem naših zahteva iznetih u ime desetina hiljada zdravstvenih radnika koji se nesebično i samopregorno svaki dan bore protiv opasnosti koja se nadvila nad svima nama, navodi se u dopisu koji je SSSS uputio Vladi, predsedniku Srbije i Ministarstvu zdravlja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading