Šokantno otkriće italijanskih stručnjaka: Koronavirus je prisutan u Evropi mnogo duže nego što smo mislili?!

Autor: Republika

Vesti

30.03.2020

11:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Italijanski istraživači ispituju da li je viši od uobičajenog broja slučajeva upale pluća i sezonskog gripa u Lombardiji u poslednjoj četvrtini 2019. godine signal da se novi koronavirus možda proširio iz Kine ranije nego što se prvobitno mislilo.

RepublikaFoto: Image by mohamed Hassan from Pixabay
Foto: Ilustracija

Adrijano Dekarli, epidemiolog i profesor medicinske statistike na Univerzitetu u Milanu, kazao je za "Rojters" da je zabeležen "značajan" porast broja osoba koje su hospitalizovane zbog upale pluća i gripa u oblastima Milana i Lodija u periodu između oktobra i decembra prošle godine.

On je kazao da ne može dati tačne cifre, ali da su „stotine“ ljudi više nego uobičajeno hospitalizovane u poslednja tri meseca 2019. u tim oblastima - dva najteže pogođena grada u Lombardiji - zbog upale pluća i simptoma koje izaziva grip, i da su pojedini od njih preminuli, prenose "Vijesti".

Dekarli proučava bolničke izveštaje i druga klinička dokumenta o tim slučajevima, uključujući i ona za osobe koje su kasnije umrle kod kuće, kako bi pokušao da shvati da li je epidemija novog koronavirusa već tada bila zahvatila Italiju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Želimo da utvrdimo da li je virus već bio u Italiji krajem 2019 i - ukoliko jeste - zašto je ostao neprimećen relativno dug vremenski period kako bismo imali jasniju sliku u slučaju da treba da se suočimo sa drugim talasom epidemije - kazao je on.

Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da su novi koronavirus i KOVID-19, respiratorna bolest koju uzrokuje, bili nepoznata pre nego što je epidemija zabeležena u Vuhanu, u centralnoj Kini, u decembru.

Dekarli je kazao da kada njegovo istraživanje bude završeno, lokalne zdravstvene vlasti mogu odlučiti da traže dozvolu za ekshumaciju tela osoba sa sumnjivim simptomima.

Drugi eksperti dovode u pitanje hipotezu da je novi virus cirkulisao Evropom pre kraja 2019.

RepublikaFoto: Photo by Ashkan Forouzani on Unsplash
Foto: Ilustracija

- Smatram da je krajnje neverovatno da je virus bio prisutan u Evropi pre januara - kazao je Pol Hanter, profesor medicine na britanskom univerzitetu Istočna Anglija, koji prati razvoj pandemije.

Hanter kaže da osim ukoliko italijanski naučnici ne dobiju pozitivne rezultate iz uzoraka uzetih i pohranjenih u to vreme, onda njihova tvrdnja neće imati kredibilitet.

On je dodao da, imajući u vidu da znamo koliko je virus zarazan, i uporedimo broj pacijenata bez simptoma sa brojem onih koji se razbole, „nezamislivo je da nijesmo imali prilično veliku epidemiju u Evropi mnogo ranije ako su to zaista bili slučajevi KOVID-19“.

Italija, koja sada ima najveći broj smrtnih slučajeva od KOVID-19 na svetu, zabeležila je prvi slučaj zaraze 21. februara, mada pojedini naučnici smatraju da je virus u toj zemlji počeo da cirkuliše najmanje mesec dana ranije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Virus je već bio ovde u drugoj polovini januara - kazao je Masimo Gali, šef infektivne klinike bolnice Sako u Milanu i profesor na odseku za biomedicinske i kliničke nauke na Univerzitetu u Milanu.

On je, međutim kazao da je verovatnoća da je virus cirkulisao Italijom pre januara "veoma niska".

Đuzepe Remuci, direktor Instuta Mario Negri za farmakološka ispitivanja u Milanu, kazao je da su pojedini lekari opšte prakse u Lombardiji prijavili neobične slučajeve upale pluća krajem prošle godine koji sada izgledaju sumnjivo.

- Nijedan od tih slučajeva nije dokumentovan kao kovid-19 jer nije bilo dokaza o postojanju KOVID-19 - kazao je on za Rojters.

Dodao je da su pojedini izveštaji u naučnim časopisima takođe naveli druge naučnike da postavljaju pitanje da li je moguće da se virus pojavio u Kini već početkom oktobra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading