Kineski stručnjak daje prognozu: Evo kada Srbija može da odahne zbog korone

Autor: Tanjug, Novosti, Republika

Vesti

28.03.2020

09:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineski stučnjak za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Peng Džićijang uveren je da će Srbija za mesec ili dva uspeti da epidemiju koronavirusa stavi pod kontrolu, ukoliko svi budu poštovali propisane mere.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

On kaže dodaje da će, ako se budu poštovale mere, za mesec ili dva epidemija koronavirusa u Srbiji krenuti silaznom putanjom.

- Kada četiri dana uzastopno budete imali pad novoobolelih, čekaju vas još dva ciklusa od po 14 dana, koliko obično traje inkubacija, znači dodatnih 28 dana opreza. Onda možete da odahnete - rekao je Peng.

Govoreći o tome od čega zavisi dalji tok epidemije, pošto Srbija ulazi u četvrtu nedelju, on kaže da to najviše zavisi od toga koliko će naša zemlja brzo otkriti obolele, pogotovo one koji su u kućnoj izolaciji.

- Njih što pre treba smestiti u bolnice i lečiti. Takođe, moraju se smestiti u kolektivni karantin svi koji su bili u kontaktu sa obolelima. U kućnoj izolaciji vrlo je teško izbeći širenje zaraze. Mi u Kini smo se u to uverili - naglasio je.

Upitan šta je Srbiji prednost, a šta mana u borbi sa virusom, Peng kaže da se lične mere zaštite koje preduzimemo ne mogu meriti sa onim što su oni radili u Kini.

Prinudna izolacija

- Prema ljudima koji su izolovani kod kuće i ne žele u kolektivni smeštaj, trebalo bi primeniti prinudnu izolaciju. Ogromna prednost je snaga koju je pokazala vaša vlada. To je slično kao u našoj Kini. Ukoliko veliki broj institucija zajednički krene u borbu, lako ćete stići do pobede - poručuje on.

Ukazuje i da naša zemlja nema iskustva sa pandemijom, te da je primetno i određeno nepoštovanje u sprovođenju mera.

- U bolnicama ima nedostataka u merama zaštite zaposlenih. Malo ljudi se testira. Ali, mere zaštite zdravstvenih randika mogu da se pojačaju, resursi za testiranje takođe - zaključio je Peng.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading