Trivan: Ne izlazite iz kuće, loš vazduh utiče na pluća

Autor:

Vesti

28.03.2020

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beograd se ponovo našao na prvom mestu kad je u pitanju zagađenje vazduha u svetskim prestonicama. Već u petak ujutru, pre 10 sati, srpska prestonica ušla je u ljubičastu zonu, što označava loš kvalitet vazduha, te da se kao dominantni zagađivač pojavljuje čestica PM-10.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Goran Trivan

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan u izjavi za Srpski telegraf objasnio je kako je došlo do porasta zagađenja, s obzirom na to da su zbog vanrednog stanja zatvorene brojne fabrike, manji je broj automobila na ulicama...

- Razgovarao sam sa stručnjacima i objasnili su mi da je u pitanju reemisija najsitnijih čestica koje su se spustile na zemlju zajedno sa padavinama, odnosno snegom i kišom koji su padali prethodnih dana. U međuvremenu se zemlja osušila, dunuo je vetar i podigao te čestice, što je dovelo do zagađenja vazduha - objasnio je Trivan.

Prema njegovim rečima, najnovije zagađenje nema veze sa drastično smanjenim saobraćajem u gradovima i da će trajati sve dok bude duvao vetar, odnosno najkasnije do subote, kako predviđaju meteorolozi.

- Zdravstveni radnici upozoravaju da ove čestice mogu da utiču na kapacitet pluća. S obzirom na to da se borimo protiv KOVID-19, lekari preporučuju da se što manje izlazi iz kuće i boravi na otvorenom dok ne dođe do pročišćenja vazduha - poručio je ministar Trivan.

NIVO ZAGAĐENJA

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ/pixabay.com/fotomontaža
Foto: Ilustracija

Beograd - 282

Novi Sad - 183

Kragujevac - 159

Valjevo - 155

Niš - 119

Vrednosti

51-100 srednje zagađen

101-150 nije zdravo za osetljive grupe

151-200 nezdravo

201-300 veoma nezdravo

300+ opasno

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading