U Šapcu preminuo muškarac, nakon smrti ustanovljeno da je imao i koronavirus

Autor: Blic

Vesti

27.03.2020

13:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Muškarac star 62 godina preminuo je danas u šabačkoj Opštoj bolnici Dr Laza K. Lazarević, a kod njega je nakon smrti utvređno da je imao i koronavirus, ali se tačan uzrok smrti ne zna u ovom trenutku.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Kako je na današnoj pres konferenciji objasnio dr Branko Vujković, v. d. direktora bolnice, pacijent je imao nekoliko hroničnih bolesti, a posle smrti je ustavnoljeno i da je imao koronavuirus.

- Ali tačan uzrok smrti ne zna - rekao je dr Vujković.

Reč je o pacijentu koji je bio u veoma rizičnoj kategoriji i imao nekoliko pridruženih bolesti među kojima su dijabetes, hipertenzija i gojaznost.

- Nažalost, pacijent kod kog je potvrđen slučaj je preminuo pre nego što je dokazano. To je pacijent 1958. godište, koji je imao i druge komorbiditete kao što su hipertenzija, astma i zbog mogućeg svog zdravstvenog stanja i infekcije je preminuo. On nije imao epidemiološke karakteristike koje su bitne za kontrolisanje COVIDA 19 – nije bio u inostranstvu, nije bio sa obolelim od COVIDA tako da smo mi uradili sve što je trebalo zbog njegovog trenutnog stanja – rekla je dr Dragana Radojičić, spec. epidemiologije.

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Foto: Ilustracija

MUP traga za kontaktima

Zavod za javno zdravlje u koordinaciji sa MUP-om preduzima sve potrebne mere da evidentira ljude sa kojima je M. Ž. komunicirao jer je, iako je živeo sam, imao mnoštvo poslovnih kontakata.

- Zavod za javno zdravlje preduzeo je sve mere kako bismo informisali nadležne, ali i sve institucije koje će nam pomoći da utvrdimo sve kontakte koji su bili sa potvrđenim pozitivnim pacijentom. Naravno, jako je važno da svi građani budu odgovorni i na osnovu ovog slučaja koji se desio, oni koji su dijabetičari, imaju respiratorna oboljenja i kardiovaskularna oboljenja obavezno izbegavaju fizičke kontakte, da ostanu kod kuće i izlaze samo kada moraju – rekao je dr Branko Vujković, direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac.

Iako nije boravio na području zahvaćenom ovim virusom, medicinso osoblje ponašalo se u skladu sa procedurom i protokolima u slučajevima pozitivnim na virus COVID 19.

Pacijent je 25. marta primljen na Infekrivno odeljenje. Istog dana je uzet uzorak i poslat na analizu.

Pacijent je isto veče kada je i primljen preminuo na odeljenju. Rezultat koji je potvrdio da je bio pozitivan na korona virus stigao je sinoć, nakon njegove smrti.

Epideomiološka služba i Centar za prevenciju bolesti preduzeli su sve mere koje se sprovode u ovakvim situacijima.

Potvrda da je bio pozitivan na COVID-19 šabačkom Zavodu za javno zdravlje stigla je noćas oko jedan sat.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading