Šarčević: Nema odlaganja male mature, a OVAKO će biti održana proba!

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

26.03.2020

12:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da će ove godine biti održana mala matura, odnosno neće biti izostavljena zbog proglašenog vanrednog stanja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Proleći raspust za učenike osnovnih i srednjih škola umesto deset dana trajaće četiri dana, kaže ministar prosvete i dodaje da će nakon Uskrsa biti organizovana onlajn proba male mature.

Školskim kalendarom predviđeno je da prolećni raspust traje od 11. do 20. aprila, a ministar kaže da je u vanrednim okolnostima nepotrebno prekidati nastavu koja je organizovana na daljinu, te da je u dogovoru sa premijerkom Anom Brnabić napravio izmenu školskog kalendara.

- Svi će imati pauzu od četiri dana za verske praznike. Za hrišćanski deo to je veliki petak, subota, Vaskrs i vaskršnji ponedeljak. Ta četiri dana će biti emitovani sadržaji iz verske nastave - rekao je Šarčević za Tanjug.

On je naglasio da time žele da održe kontinuitet nastave na daljinu.

U dopisu koji je prosleđen direktorima osnovnih i srednjih škola u centralnoj Srbiji (bez AP Vojvodina) navedeno je da dane predviđene za raspust treba iskoristiti za učenje i da bi prekidanje nastave na daljinu bilo na štetu učenika, koji zbog vanrednog stanja moraju da budu u krugu porodice i sa manje kontakata van kuće.

Neradni dani biće od 17. do 20. aprila (od petka do ponedeljka). Za sve ostale dane organizovana je nastava na daljinu putem televizije prema najavljenom rasporedu.

U vanrednom stanju i zbog organizovanja nastave na daljinu kako bi se smanjilo širenje novog korona virusa, pomerena je i proba male mature koja je prema školskom kalendaru bila je predviđena za 27. i 28. mart

- Mi ćemo najverovatnije posle uskršnjih praznika organizovati probu male mature. Očekujem da će roditelji odigrati dobru ulogu, jer je i njima bitno da vide koliko njihovo dete zna - naglasio je ministar.

On je podsetio da proba male mature i u normalnim okolnostima predstavlja presek stanja, da se vidi koliko đaci znaju, sa kojim oblastima imaju poteškoća i gde treba da se pojača rad.

- Učenici osmog razreda sada mogu na RTS Planeti da obnove gradivo šestog, sedmog razreda - naveo je ministar i dodao da će nastojati da se subotom pojačaju časovi iz predmeta i oblasti koje su složenije i koje su predstavljale poteškoće za učenike.

RepublikaFoto: Tanjug
Mladen Šarčević

Napominje da sva deca trenutno rade u istim okolnostima tako da se ne može reći da je neko favortizovan.

- Učenici osmog razreda sigirno će imati malu maturu, bez koje nema upisa u srednju školu, a sada razrađujemo scenarije na koji način da je održimo. Takođe, prijemni ispiti za učenike koji žele da se upišu u odeljenja za talente u gimanzijama biće održan onlajn - rekao je ministar Šarčević.

Za malu matura, koja je planirana 17.,18., 19. juna, ministar kaže da se štampaju testovi.

- Imaćemo razumevanje za okolnosti pod kojima se sada uči, ali ponavljam i da svi imaju sada iste uslove. Mislim da bi bilo najlošija pedagoška poruka da kažemo - hajde da prekinemo sada sve - naglasio je Šarčević.

Napominje da je najvažnije da se održi kontinuitet redovne nastave, da za sve što je predviđeno planom i programom ima vremena, jer naredna školska godina počinjhe 1. septembra, ali da i to može da se pomeri.

- Mi smo gospodari školskog kalendara. Ne moramo da počnemo školsku godinu 1. septembra , možemo 15. septembra pa u narednoj školskoj godinu možemo drugačije organizovati raspuste - zaključio je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ivana

27.03.2020 22:38

Ovaj čovek i njegova ekipa su za ozbiljno psihijatrijsko razmatranje! Celo čovečanstvo u strahu a oni razrađuju probu mature... Totalno odsustvo osećaja za druge... Ne uklapa se u prosvetu, apsolutno!