DOKTOR TIODOROVIĆ PREDVIĐA: Evo kad se može očekivati pad broja obolelih

Autor: Tanjug

Vesti

25.03.2020

23:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović očekuje da će krajem apila doći do znatnijeg pada u broju obolelih od korona virusa u Srbiji.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Branislav Tiodorović

- Ako izdržimo naredne dve nedelje, znači da ćemo moći dobro da se nosimo sve do kraja aprila, kada očekujemo da će doći do jednog znatnijeg pada, a u maju očekujemo sporadične slučajeve - rekao je Tiodorvić za "Blic".

On je ocenio da se u ovom trenutku držimo dobro, iako iz dana u dan imamo sve više obolelih, a počeli smo da beležimo i smrtne slučajeve.


- Sledeća nedelja biće teška, ali ako izdržimo disciplinovano još 15 dana, tada možemo reći da smo na dobrom putu da neprijatelja uhvatimo za rogove - rekao je Tiodorović.

On je dodao da se očekuje sve više potvrđenih slučajeva korona virusa, ali je ukazao da sada postoiji drugačija strategija, da će se testirati veći broj ljudi i da će lakše oboleli odmah biti izolovani u halama, čime će se, kako je naveo, sprečiti širenje virusa i steći jasnija slika o tačnom broju obolelih.

- Svestan sam da je teško davati prognoze, pogotovo kada nemate sve podatke, jer mi smo sada testirali mali broj ljudi, teške bolesnike, a sada kada imamo mogućnosti za masovno testiranje, bićemo u prednosti. Sada to rade i domovi zdravlja i sve će ići mnogo brže - rekao je Tiodorović.

On je naglasio da Srbija ne može da se poredi sa Kinom, gde su, kako kaže, stvari vrlo specifične i ogroman je broj stanovnika.

- Ne bih nas poredio ni sa Italijom ni sa Španijom, možda je najbolja paralela sa Švajcarskom, i po broju stanovnika i po kretanju oboleih. Kinezu su nam rekli da nas oni porede sa jednom svojom pokrajinom, tu smo slični po broju stanovnika, po kretanju broja obolelih i umrlih, i oni su tamo za 29 dana suzbili epidemiju. Posle tog perioda nisu imali više obolele, ali su na snazi bile i dalje rigorozne mere, koje mi ovde počinjemo da primenjujemo - poručio je Tiodorović.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading