Prijatelji se opraštaju od preminule doktorke: Niš tuguje za Biljom!

Autor: K. ILIĆ - D. PETROVIĆ

Vesti

26.03.2020

04:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tuga se nadvila nad domom zdravlja u Nišu. Strah i neverica se uvukla među malobrojne pacijente, dok medicinske sestre brišu suze jer je, kako kažu, otišla najbolja od najboljih.

RepublikaFoto: Printscreen
Biljana Natić Ljumović

Smrt doktorke Biljane Natić Ljumović (59), specijaliste ginekologije i akušerstva, koja je preminula u utorak po podne od komplikacija izazvanih koronavirusom, ostavila je bez reči sve one koji su je poznavali.

- Jeste, radila je kod nas i bila je izuzetan lekar. To je sve što mogu da vam kažem. Razumite nas - rekao je za Srpski telegraf direktor DZ u Nišu Milorad Jerkan.

Dr Ljumović je u Nišu radila tek tri godine, ali to je bilo dovoljno da je zavole i kolege i pacijenti. Zarazila se koronavirusom od žene iz Švajcarske, ali ne na redovnom poslu, već najverovatnije u privatnoj klinici, gde je bila angažovana.

Posle pet dana dobila je temperaturu i shvatila da je zaražena, a pošto je bila dijabetičar, hitno je smeštena na Infektivnu kliniku. Međutim, njeno stanje se pogoršavalo iz dana u dan, pa je 21. marta priključena na respirator. Bila je jedan od najtežih pacijenata zaraženih koronom i spasa joj nije bilo. Ona je četvrti i najmlađi pacijent koji je preminuo u Srbiji.

Dr Biljanu oplakuje i Prokuplje, gde je godinama živela i radila u tamošnjoj bolnici. Pre tri godine sa suprugom, hirurgom po zanimanju, i sinom, koji je studirao Medicinski fakultet, preselila se u Niš.

Natalija G. iz Prokuplja ispričala je kroz suze za naš list da joj je Biljana bila mentor. Upoznale su se dok je bila na praksi i, kako kaže, prenela joj je veliko znanje i iskustvo.

- Bila je divna žena, pozitivna, nasmejana, puna vedrine, uvek raspoložena za šalu. Radila je u Opštoj bolnici "Dr Aleksa Savić" u Prokuplju. Tu smo se i upoznale. Dok sam išla u srednju školu, vežbe su nam bile na GAK u Prokuplju. Uvek se maksimalno trudila da nam pokaže, pomogne i da nas nauči pozivu koji smo odabrali - prisetila se Natalija.

Dodaje da su druženje nastavile kad je započela sa stažiranjem.

- Od nje sam naučila kako da ljubaznim pristupom doprem do trudnice i porodilje. Kod nje nikad nisam osetila neku negativnu energiju. Pamtiću je u najlepšem svetlu, a njene tople plave oči nikada neću zaboraviti - dodala je Natalija.

Osim što je radila kao lekar, dok je bila u Prokuplju, Biljana je predavala ginekologiju i akušerstvo u Srednjoj medicinskoj školi.

- Pre tri godine napustila je bolnicu u Prokuplju i prešla u dom zdravlja u Nišu jer joj je bilo naporno putovanje, a i bližio joj se odlazak u penziju - rekao je jedan od poznanika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading