Ovako se treba zaštititi: Kon objašnjava kada treba nositi maske i kolika udaljenost mora da bude između ljudi

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

23.03.2020

15:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vreme je za nošenje maski, poručio je danas epidemiolog Predrag Kon i naveo da u trenutnoj epidemiološkoj situaciji ima smisla nositi ih u zatvorenom prostoru, kao i da je stav kineskih eksperata za borbu protiv koronavirusa koji su došli u Srbiju da maske treba nositi.

RepublikaFoto: Grad Beograd
Predrag Kon

Kon je na pres konferenciji u Vladi Srbije rekao da se iz ponašanja kineskih stručnjaka, koji stalno nose maske, jasno vidi njihov stav o toj meri zaštite i dodao da se stavovi srpskih lekara nisu mnogo promenili, ali da se menjaju u skladu sa tim da li maski ima ili nema.

- Preporučivati nešto što ne može svugde da se sprovede, pogotovo u zdravstevnim ustanovama, nije mudro, čak je i bezobrazno ako se takva preporuka daje, a ne može se obezbediti. Situacija je sada drugačija i ja masku nosim od trenutka kada mi je dostupna - rekao je Kon, odgovarajući na pitanje o preporuci kineskim eksperata o nošenju maski.

Kako je rekao, nošenje maske preporučuje se i na udaljenosti od dva metra od druge osobe.

- Naš čvrst stav je da je dva metra bezbedna udaljenost i da nošenje maske na otvorenom, ako ste na većoj udaljenosti od dva meta, nije neophodno. Međutim, treba imati masku pri ruci ako vam se neko približi - kazao je Kon.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", Darija Kisić Tepavčević, kazala je da maska kao opšta mera prevencije ima ograničeno dejstvo i ponovila da je treba nositi u zatvorenom prostoru, kao i da treba da je imaju oni koji imaju simptome koronavirusa i zdravstevni radnici.

Dodala je da istraživanja pokazuju da nošenje maske na otvorenom i ako osoba nema simptome zaraze, nije efikasno.

- Recimo, kada bi osoba bila u inkubacionom periodu i izbacivala prouzrokuvače u tu masku, i ponovo udisala sa te maske, tako bi povećala infektivnu dozu - objasnila je Kisić Tepavčević.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading