OLAKŠANJE: Overa zdravstvenih kartica bez odlaska na šalter

Autor: Tanjug

Vesti

09.10.2017

13:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslodavci u Srbiji više neće morati da overavaju zdravstvene kartice odlaskom na šalter, već država to čini umesto njih na osnovu podataka Poreske uprave o uplaćenim doprinosima.

RepublikaFoto: Tanjug
Ana Brnabić

Zahvaljujući automatskoj overi zdravstvenih kartica, nestao je veliki birokratski teret za poslodavce i ostvarena je ušteda u privredi od najmanje 1,5 miliona evra godišnje.

Predsednica vlade Ana Brnabić posetila je tim povodom kompaniju Delez, a odlučila se baš za nju jer zapošljava 12.000 ljudi.

- Završen je veliki posao. Nadala sam se da će to biti i ranije, ali od 1.oktobra poslodavci mogu da overe knjiže bez odlaska na šalter - rekla je ona i dodala se na taj način pravi ušteda od oko 500.000 sati za privredu koja je do sada toliko vremena gubila na šalterima RFZO.

Ona je rekla da to još uvek ne važi za paušalce i poljoprivrednike koji zdravstvene knjižice overavaju po staroj proceduri, ali da se nada da će i oni do polovine naredne godine to moći da čine bez odlaska na šalter.

 

 

Generalni direktor kompanije "Delez Srbija" Kventen Roaje rekao je da se na ovaj način povećava efikasnost privrede, a smanjuje administrativni teret.

On je dodao da je dosadašnji način overavanja zdravstvene knjižice oduzimao mnogo vremena i bio prepreka u funkcionisanju.

Podsetio je da ukoliko je sistem u kome posluju bolji i oni će kao kompanija bolje obavljati posao i biti efikasnija u ispunjavanju očekivanja kupaca.

"Na molbu Španije ne šaljemo pismo Briselu"

Predsednica vlade Ana Brnabić izjavila je danas da neće u Brisel odneti pismo povodom stava EK o referendumu u Kataloniji, jer su španske vlasti zamolile da zbog osetljivosti situacije u toj zemlji to pismo ne šaljemo.

- Imali smo molbu od Španije da ne pošaljemo pismo. Španija je naš veliki prijatelj i partner, imali smo od njih veliku podršku i za Interpol, Unesko i za evropske integracije, tako da ćemo u saradnji sa njima odlučiti kako ćemo dalje - rekla je Brnabić.

Ona je novinarima u Beogradu otkrila sadržaj tog pisma, u kome se apostrofira da Evropska komisija mora biti neutralna.

- Zbog toga nam nisu jasne izjave EK koje nekako potvrđuju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Šta to znači da li je neko član EU ili ne. Ustav Španije to ne priznaje i EK je u pravu, ali zašto se tako ne gleda i na Srbiju, ni naš Ustav to ne priznaje - naglasila je Brnabić.

Ona je ponovila da je Srbija saglasna sa stavom EK i da priznaje teritorijalni integritet i suverenitet Španije.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading