BRATSKA POMOĆ: Avion iz Kine stigao na aerodrom "Nikola Tesla", piloti istakli kinesku i srpsku zastavu kroz prozore!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

21.03.2020

19:51 >> 19:57

Avion Er Srbije, sa medicinskom opremom i stručnjacima iz Kine, stigao je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla"

instagram.com/buducnostsrbijeav/printscreen
Pomoć iz Kine (Foto: Arhiva)

Avion je u Srbiju ušao iz pravca Mađarske. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je lično dočekao avion Er Srbije koji je doneo do sada najveću pošiljku pomoći u borbi protiv koronavirusa u našoj zemlji. Na aerodrom je ranije stigla ambasadorka Kine Čen Bo.

Kineski piloti su kroz prozore kokpita istakli kinesku i srpsku zastavu i mahali njima u odgovor na dobrodošlicu domaćina.

Pomoć iz Kine dogovorena je zahvaljujući ličnom angažmanu predsednika Srbije Vučića.

Na paketima medicinske pomoći koja je stigla iz Kine ispisano je, na kinsekom jeziku i ćirilici, "Čelični prijatelji, delimo i dobro i zlo!", uz srce na čijoj jednoj polovini je zastava Srbije, a na drugoj zastava Kine.

U Srbiju je, kako je ranije najavljeno, sa medicinskim timom doputovalo šest vrhunskih epidemiologa iz područja Vuhana u Kini koji je bio najpogođeniji korona virusom i njihovo iskustvo biće od velikog značaja za lekare u Srbiji.

Inače, još jedan avion Er Srbije, erbas A320, poleteo je jutros u 6. 15 za Šangaj po drugu turu pomoći, rečeno je ranije Tanjugu u Er Srbiji.

Kineski predsednik Si je u pismu, koje je juče primio predsednik Srbije Vučić, poručio da Kina podržava napore Srbije u borbi protiv korona virusa i da će joj pružati materijalnu i medicinsku pomoć, obezbediti podršku u nabavci neophodne robe u Kini, kao i stručnu pomoć.

- Mi ćemo poslati i tim medicinskih stručnjaka u Srbiju da bismo vam pružili pomoć u analiziranju situacije i podelili iskustvo o kontroli i sprečavanju širenja virusa i lečenju obolelih, kako bi se podigao efekat suzbijanja epidemije u Srbiji radi zaštite zdravlja i blagostanja naroda - naveo je Si.

Predsednik Srbije je prethodno pozvao Sija da pomogne Srbiji, a Vučićev apel je u Kini videlo oko 500 miliona ljudi.

Komentari (22)

Loading
Vanja

21.03.2020 20:34

Ovo se ne zaboravlja. Neizmerno hvala!

Tina

21.03.2020 20:38

U nevolji su nam pomogli, ne smemo to zaboraviti.

Jelena

21.03.2020 20:41

Ovakva pomoc nesme se nikada zaboraviti.