Transparentost, saopštenje za javnost : Država odgovorno i dozirano ograničava ustavna prava građana za vreme vanrednog stanja

Autor:

Vesti

20.03.2020

12:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentost konstatuje da predsednik Republike Srbije, Vlada i nadležna ministarstva odgovorno postupaju i dozirano ograničavaju Ustavom zagarntovana prava građana koja se u određenoj i neophodnoj meri moraju ograničiti u situaciji kada je proglašeno vanredno stanje zbog širenja korona virusa.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Mario Spasić

Mario Spasić, generalni sekretar:

U situaciji kada je nemoguće da se sastane Narodna skupština, potpuno je opravdano i zakonito bilo da odluku o proglašenju vanrednog stanja uz supotpis zajednički donesu predsednik Republike Aleksandar Vučić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednica Vlade Ana Brnabić. Opravdano je prihvaćen medicinski stav da narodni poslanici ne smeju biti na okupu jer bi na taj način došlo do još značajnijeg širenja epidemije korona virusa, jer poslanici dolaze iz svih delova države i zaraza bi mogla biti efikasno prenesena. Ujedno, pratimo i odluke Vlade i nadležnih ministarstava kojima se ograničavaju ustavna prava građana za vreme vanrednog stanja, gde posebnu odgovornost pokazuju ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, jer je vidljivo potpuno dozirano, ali opravdano uvođenje neophodnih mera: od zabrane slobode okupljanja i kretanja, do mera samoizolacije i karantina, što jeste u skladu sa međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima. U vreme vanrednog stanja svi moramo pokazivati viši stepen odgovornosti i pozivamo Vladu da nastavi sa odgovornim ponašanjem i uvođenjem svih mera koje su neophodne kako bi se sprečilo ugrožavanje države širenjem korona virusa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading