Nema više šetkanja! Obezbeđenja tri zatvora za smeštaj onih koji krše mere samoizolacije

Autor: Telegraf, Republika

Vesti

19.03.2020

13:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo pravde uputilo je danas pravosudnim organima u Srbiji preporuke za postupanje u slučajevima u kojima lica, ne poštujući mere samoizolacije, čine krivično delo Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije i krivično delo Prenošenje zarazne bolesti za vreme vanrednog stanja.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Foto: Ilustracija

Naime, preporučeno je javnim tužilaštvima da obavezno traže određivanje pritvora za sva lica koja prekrše meru samoizolacije, koji im je određena od strane nadleženih institucija (Ministarstva zdravlja, Ministarstva unutrašnjih poslova).

Odnosno, ukoliko lice prekrši meru samoizolacije, javni tužilac obavezno predlaže sudu da takvom licu odredi meru pritvora, koju će ta lica izdržavati u posebnim ustanovama namenjenim za tu svrhu.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, obezbedila je tri posebna objekta u okviru Uprave u kojima će biti smeštena gore navedena lica. Ovi objekti se nalaze u Vršcu, Požarevcu i Pirotu, a obezbeđivaće ih pripadnici zatvorske straže i policije.

Ovo je sredstvo kojim su Kinezi ubili koronu: Čačani uveliko vrše sterilizaciju svojih kuća
Nadležni organi prilikom određivanja pritvora neće uzimati u obzir samo rokove po Zakoniku o krivičnom postupku, već i zdravstvene karantinske propise.

Takođe, Ministarstvo pravde dalo je preporuku i Republičkom javnom tužiocu, da u slučaju ne postupanja po navedenim uputstvima podnese disciplinsku prijavu protiv nadležnog javnog tužioca, odnosno zamenika javnog tužioca.

Ministarstvo pravde apeluje na sve građane da poštuju mere samoizolacije, kao i sva druga uputstva zdravstvenih ustanova i Vlade Republike Srbije, i time pokažu solidarnost koja je neophodna i od velike važnosti kako bi se u što većoj meri sprečilo širenje zaraze.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading