Nedovoljne rezerve hrane: Kosovo kuburi sa ovim problemom

Autor: Kosovo Online

Vesti

13.03.2020

09:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosovo ima rezerve osnovnih proizvoda koje su nedovoljne u slučaju katastrofe ili mogućnosti pandemije koronavirusa na Kosovu, javlja RTK.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

U rezervama se skladište poljoprivredno-prehrambeni proizvodi, od soli do konzerviranog mesa i svih vrsta prehrambenih proizvoda, pšenice, a zatim ulja i osnovnih lekova.

Predstavnik Ministarstva ekonomije, trgovine i industrije Arton Mučaj izjavio je za Kosovapress da se na osnovu broja stanovništva vrši isporuka te robe.

Obezbeđeno je da u rezervi bude hiljade tona poljoprivredno-prehrambenih zaliha, milioni litara ulja, hiljade tona pšenice koja se nalazi u odeljenju zaliha, navodi on.

Ipak tačan iznos i lokaciju zaliha Mučaj nije otkrio rekavši da je to poverljiv podatak.

- Govorio sam o količinama, imamo milion litara nafte, imamo hiljade tona prehrambene robe, imamo hiljade paketa osnovnih lekova... Količina i vrednost prehrambene robe smatraju se tajnim podacima, državnom tajnom, ali s punom odgovornošću kažem da imamo milione i hiljade prehrambenih artikala - rekao je Mučaj.

Predsednik Udruženja “Potrošač” Seljatin Kačaniku rekao je za Kosovapress da nema dovoljno rezervi.

- Mi smo kao nova država ipak uspeli da napravimo državnu rezervu koja je regulisana zakonom, ali količina je simbolična. Zavisno o tome kako je računamo, ispada da ta rezerva nije dovoljna za dva sata, ni za 20 hiljada građana. Međutim, imamo rezervu, to sam spomenuo pre tri dana, da postoji mogućnost da se putem državnih rezervi utiču na cene, da se spreči rast cena. Nema dovoljno rezerve - rekao je Kačaniku.

Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići naglašava da državnu rezervu treba učiniti transparentnom i rasporediti po potrebi.

- U slučajevima kada postoje ograničenja izvoza iz jedne zemlje, moramo imati alternativu posebno za proizvode za koje se nekada znalo da budu problematični a to mogu biti pšenica, ali takođe mislim i na preporuke koje smo dali tokom dana, da što se tiče državnih rezervi, treba znati gde su one i u kojim količinama. I moramo biti spremni na njihovu aktivaciju u slučaju potrebe - kaže Rukić.

U poslednja dva dana većina građana na Kosovu, uspaničena zbog nedostatka robe, vršila je kupovinu namirnica, pa su preduzeća u nekim slučajevima podigla cene.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading