Bahati tajkun šamara i otpušta radnike

Autor:

Vesti

11.03.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bahati tajkun Branko Miljković, vlasnik nekoliko firmi, već godinama maltretira zaposlene, šamara ih i ponižava. Kako za Srpski telegraf tvrdi nekadašnji vozač u njegovoj firmi MBA "Ratko Mitrović", zbog njegove torture, s Mosta na Adi je skočio saobraćajni inženjer. Upropastio je svaki posao koji je dobio, a svako ko se drzne da mu se suprostavi dobije otkaz po kratkom postupku.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Branko Miljković

Situacija je katastrofalna u svim njegovim firmama, radnici i po osam meseci ne dobijaju platu, a na nalog inspekcije rada Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitanja da pojedine radnike vrati na posao Miljković ne daje ni pet para.

Jedan od radnika njegove fabrike za proizvodnju građevinskog materijala "Ravnaja" u Malom Zvorniku pre nepuna četiri meseca, po nalogu inspekcije, šesti put je vraćen na posao. Od 2017. pet puta je dobijao otkaz jer se kao tadašnji predsednik sindikata pobunio što je njegova žena dobila manju platu od fizičkog radnika. Dobio je otkaz, a njegova supruga je po kazni prebačena u kamenolom i na kraju je isterana iz fabrike. Kako je u toku sudski spor, ovaj bračni par nije želeo da daje izjave za medije.

Međutim, kako je za Srpski telegraf ispričao Mile Čolić, nekadašnji vozač u MBA "Ratko Mitrović niskogradnja", to što doživljavaju radnici u Malom Zvorniku je ništa spram onoga što su trpeli zaposleni u ovoj firmi.

- Kao predsednik sindikata u "Ratku Mitroviću" nisam hteo da pristanem na njegove malverzacije, jasno i glasno sam upozoravao zaposlene o katastrofi koja nam preti, zbog čega sam 2013. godine otpušten bez ikakvog osnova. To što on radi je strašno. Teroriše i šamara radnike, a zbog njegovog konstantnog maltretiranja jedan saobraćajni inženjer je skočio sa Mosta na Adi. Smrt je izbegao za dlaku, ali je završio kao doživotni invalid u kolicima i danas životari u Sremskoj Mitrovici - kaže Čolić, koji već sedam godina ratuje sa bivšim gazdom preko suda.

Plate na kašičicu

Miljković ne štedi samo na materijalu, već i na ljudima. U jeku rekonstrukcije Slavije oko 300 njegovih radnika je u septembru 2017. stupilo u štrajk zbog višegodišnjih neisplaćenih zarada.

- Situacija nije ništa bolja ni danas. U proseku je po čoveku dugovao od 300.000 do 500.000 dinara zaostalih zarada. A onda se dosetio i počeo da im isplaćuje plate na kašičicu po 7.000, 10.000 ili 20.000, tako da radnici uopšte nisu znali koji deo plate i za koji mesec primaju. Mnogi su tako ostali oštećeni i za više od 100.000 dinara - ispričao je Čolić.

Spor je dobio, ali je usledila žalba, a njegov slučaj je završio na Apelacionom sudu.

- Od nekadašnjeg giganta "Ratko Mitrović" je danas klimava firma, u kojoj je od 450 ostalo jedva desetak starih radnika. Plate nisu dobili osam meseci, stalno su izloženi gazdinom ponižavanju, zbog čega se 100 radnika obratilo inspekciji rada, a njih 50 je tužilo Miljkovića - dodaje naš sagovornik.

DIREKTOR SAVANOVIĆ: OTKAZ DOBIO ZBOG OZBILJNIH PRETNJI

Direktor fabrike za proizvodnju građevinskog materijala "Ravnaja" Aleksandar Savanović, koga je na tu poziciju postavio vlasnik Branko Miljković, kaže za naš list da je radnik dobio otkaz zbog pretnji koje je uputio njemu i njegovoj porodici.

- On je prek i konfliktan čovek koji u radnoj karijeri u "Ravnaji" ima više opomena zbog ponašanja. Otkaz je pokušao da poništi preko suda u Loznici, ali je presuđeno da je otpušten s razlogom. On se žalio na presudu i sad se čeka odluka Apelacionog suda u Novom Sadu - kazao je Savanović.

On ističe da se radi u kamenolomu, opasnoj radnoj sredini.

- Strahujući za sopstvenu bezbednost i život, pretnje sam shvatio ozbiljno i dao sam mu otkaz.

Vrhunac bezobrazluka, prema rečima Čolića, jeste što bahati tajkun radnicima kojima ne daje plate naplaćuje članarinu za sindikat od 300 do 600 dinara, ali taj novac nije završio u sindikalnoj kasi, koja je godinu i po dana prazna. Na naša pitanja poslata mejlom Miljković nije odgovorio.

Činjenice

* Miljković je bio zadužen za uređenje trga na Slaviji 2016. Ugovor je bio vredan dve milijarde dinara, a on je postavio ploče koje su izlomljene za četiri meseca, i to pre otvaranja platoa

* Pet meseci nakon završetka Slavije, morala je da se uradi sanacija

* Tokom rekonstrukcije Ulice vojvode Stepe 2015. u Beogradu ploče je lepio blatom

* Loše izveo sanaciju ulica Ruzveltova i Mije Kovačevića

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
ljuba

11.03.2020 06:46

Sudeci po poslovima koje je dobijao da ima semu sa gradskim celnicima...Vesic da se oglasi i objasni kako ovakva firma moze da radi ozbiljne poslove u kojima je grad investitor. Po meni ovo je klasicna namestaljka i neko tu mora da snosi odgovornost