RODITELJI, OVO MORATE DA ZNATE: Evo koje mere prevencije se preduzimaju kako bi se smanjio rizik od pojave koronavirusa u vrtićima

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

09.03.2020

20:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predškolske ustanove u zimskim mesecima i sezoni gripa sprovode sve neophodne mere kako bi se sprečilo širenje zaraza, a sa dolaskom korona virusa na naše podneblje ove mere zaštite se pooštravaju prevencije radi.

RepublikaFoto: Tanjug/BEOINFO
Foto: Ilustracija

Povišene temperature vazduha pogoduju razmnožavanju virusa, te se vrtići štite ne samo od novog virusa, već može da se poveća broj obolelih od varičela, viremija i sezonskog gripa.

Zbog toga beogradski vrtići uvode četiri mere zaštite protiv virusnih infekcija.

Redovno provetravanje prostorija

Rano ujutru zaposleni u vrtiću dužni su da provetre sve prostorije u vrtiću pre ulaska dece, dok su rukovodioci u obavezi da omoguće otključavanje tih prostorija, kako bi se ova mera nesmetano sprovela.

Obavezan je i boravak dece na otvorenom prostoru, bila to terasa, dvorište vrtića ili javna površina, kako u prepodnevnim tako i u poslepodnevnim satima, dok je za vreme odsustva dece iz prostorija potrebno dodatno ih provetriti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Najduže na sat i po vremena vaspitači izvode decu iz soba kako bi ih provetrili na pet minuta, a otvaranje prozora i terasnih vrata obavezno je nakon doručka, u vreme boravka na otvorenom, pre i posle popodnevnog odmora kao i posle ručka.

Pravilno pranje ruku

O pravilnom pranju ruku trebalo bi da brinu ne samo deca, već i odrasli. Deca u vrtićima od medicinskih sestara uče kako da pravilno peru ruke i brišu ih papirnim ubrusima, da bi higijena bila na što višem nivou.

Deca ruke peru pod nadzorom vaspitača ili sestara, a ono je obavezno ujutru nakon ulaska deteta u vaspitnu grupu, nakon korišćenja toaleta, pre i posle obroka, ulaska u sobu nakon boravka napolju ili u fiskulurnoj sali.

Kada pomažu deci da duvaju nos, vaspitači maramice odmah bacaju u kantu i u obavezi su da nakon toga operu ruke.

RepublikaFoto: twitter.com/HickersonSchool
Foto: Ilustracija

Održavanje higijene prostora i igračaka

Svakog jutra u tačno određeno vreme dezinfikuju se prostorije vrtića, a obavezno je i svakodnevno pranje i dezinfekcija igračaka za jasle u mlađoj grupi, dok se u ostalim grupama to obavlja prema potrebi.

U vrtićima se posteljine menjaju po utvrđenom rasporedu, a meke igračke se svakodnevno redukuju i peru. Zaposleni u ovim ustanovama vode evidenciju o tome kada su dezinfikovane igračke.

Praćenje promena u opštem stanju dece

Svako dete koje ide u vrtić mora da ima zdravstvenu potvrdu da je zdravo i uredno vakcinisano. Ovo se naročito odnosi na primanje MMR vakcine.

Opšte stanje dece pod strogim je nadzorom, a u slučaju simptoma virusa, kao što su curenje nosa, povišena temperatura i malaksalost, vaspitači izdvajaju dete i u obavezi su da pozovu njegove roditelje. Ukoliko se roditelj ne javlja na poziv, naredni korak je pozivanje hitne medicinske pomoći, koju dete čeka u sobi za izolaciju.

Vaspitači takođe konstantno prate broj prisutne dece i redovno proveravaju razloge njihovog odsustva. Takođe, zaposleni koji imaju simptome bolesti odmah se udaljavaju sa radnog mesta.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading