Gojković: Maske nisu potpuna zaštita od koronavirusa!

Autor:

Vesti

08.03.2020

18:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi pacijent u Srbiji zaražen koronavirusom preduzetnik I. Đ. (43) iz Bačke Topole prebačen je iz bolnice u Subotici na dalje lečenje u Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu. Iako je on relativno dobrog opšteg stanja, u noći između subote i nedelje imao je u nekoliko navrata nagle skokove temperature, te je procenjeno da je bolje da bude zbrinut u Novom Sadu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Premeštanje pacijenta potvrdio je i direktor Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović. On je obišao I. Đ. i istakao da će sve mere vezane za njegovo dalje lečenje biti koordinisane sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) i ekspertima koji su već učestvovali u lečenju takvih bolesnika.

- Pacijent koji je zbog potvrđene infekcije primljen u izolaciju bolnice u Subotici zbog ponovne pojave povišene temperature i pošto nije došlo do poboljšanja laboratorijskih nalaza, nakon pregleda konzilijuma koji je formiralo Ministarstvo zdravlja, prebačen je na dalje lečenje u izolacionu jedinicu Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine - objasnio je Stevanović.

Naveo je da je odluka o tome, kao i o daljim terapijskim merama, doneta u koordinaciji sa stručnjacima iz SZO koji su, dodao je, već bili u Italiji i učestvovali u lečenju tamošnjih obolelih.

- Sve mere vezane za njegovo dalje lečenje biće koordinisane sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i ekspertima koji su već učestvovali i imaju značajno iskustvo u lečenju ovakvih bolesnika - rekao je Stevanović.

On je dodao da u Srbiji, osim ovog pacijenta, nema više nijednog potvrđenog slučaja zaraze od novog koronavirusa.

Zaštitne maske

Vojvođanski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković objasnio je i situaciju sa snabdevanjem zaštitnim maskama.

- Cela Evropa vapi za zaštitnom opremom. Mi smo zamolili dve naše fabrike koje proizvode maske da ih trenutno ne prodaju dalje, već da ih zadrže za naše tržište. U ovom trenutku popunjavamo kapacitete, želimo da opskrbimo i apoteke, ali moramo da znamo da maske ne štite potpuno, već prvenstveno imaju ulogu da, ako imate respiratorne probleme, zaštitite druge - istakao je Gojković.

Vojvođanski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je da je stanje pacijenta kod koga je potvrđeno da ima koronavirus stabilno i da je na stalnom monitoringu. Kako je rekao, pacijentu su dostupni svi lekovi koji su na raspolaganju u Srbiji i svetu, a da su domaći stručnjaci u stalnom kontaktu s kolegama iz drugih zemalja koji su imali iskustvo s koronavirusom.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Zoran Gojković

- Vrlo je važno da se kontakti ne kriju i da krug bude zatvoren. To ne znači da je zaražen neko s kim je oboleli bio u kontaktu pre mesec dana ili ga je sreo na ulici - dodao je Gojković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading