Zaštitnik građana: Žene i dalje neravnopravne

Autor: Tanjug

Vesti

07.03.2020

20:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je, povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, da se i danas u Srbiji veliki broj žena i devojčica suočava s neravnopravnošću, rodno zasnovanim nasiljem i problemima u ostvarivanju ekonomskih i socijalnih prava.

RepublikaFoto: Tanjug
Zoran Pašalić

- Rodni stereotipi i predrasude su i dalje prisutni, a diskriminacija žena vidljiva je na svakom koraku. Vulgarne uvrede upućene ženama, naročito onima koje su se ostvarile u javnom životu, ne nailaze na dovoljno oštru osudu društva i sankcije državnih organa - naveo jje Pašalić u saopštenju za javnost.

On je ukazao na nepovoljan položaj žena na tržištu rada, nedovoljnu zastupljenost, naročito onih iz osetljivih grupa, na mestima odlučivanja u jedinicama lokalne samouprave, kao i na nefunkcionalnost mehanizama za rodnu ravnopravnost u lokalnoj samoupravi, što je dokaz da žene svoja prava ne ostvaruju u potpunosti.

Podsetio je da sveobuhvatni Zakon o rodnoj ravnopravnosti nije usvojen i da je čest slučaj da organi vlasti delimično postupaju po preporukama Zaštitnika građana u oblasti rodne ravnopravnosti.

Pašalić je naveo da je tokom 2019. godine, u oblasti rodne ravnopravnosti Zaštitnik građana najčešće primao pritužbe u oblasti ostvarivanja prava na naknadu zarade za vreme odsustva, trudničkog bolovanja, porodiljskog odsustva i nege deteta, prava trudnica i porodilja, kao i zbog porodično i partnerskog nasilja.

- Kada se ovim podacima doda i broj žena koje su ubijene u porodično partnerskom nasilju (za jednu deceniju više od 320 žena), dobijamo sumornu sliku žene kojoj i dalje predstoji velika borba za dostojanstven položaj u društvu - zaključio je Zaštitnik građana.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading