Pacijent iz Subotice zaražen koronom smešten u poseban karantin!

Autor: srbijadanas.com, Republika

Vesti

07.03.2020

14:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema informacijama do kojih je došao portal SrbijaDanas, pacijent je smesten u novom krilu KC Vojvodine. Za sada se situacija nalazi pod kontrolom, i ostali pacijenti su bezbedni jer je za njega napravljen posebni karantin u tom novom delu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/Printscreen/youtube.com
Zaraženi I. Đ.

Podsećamo, pacijent iz Subotice koji je zaražen koronavirusom, prebačen je na dalje lečenje u Klinički centar Vojvodine. Zbog stalnih skokova temperature, koje je imao tokom noći, nakon jutrošnje vizite, odlučeno je da bude prebačen u KCV. Ova informacija objavljena je i na sajtu COVID 19.

Ministar Lončar je kazao i da je obišao Suboticu, gde je razgovarao sa ljudima. Zadovoljan je, kaže, što ljudi nisu u panici i strahu. Ponovio je i da je sistem spreman ako dođe do širenja koronavirusa u Srbiji.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Zlatibor Lončar

- Možemo da očekujemo nove slučajeve, ali ne mora da znači. Uzeti su uzorci koji će biti gotovo tokom večeri. Uzeto je šest uzoraka iz cele Srbije i svi su negativni - naglašava ministar zdravlja.

Srbiji je u petak potvrđen prvi slučaj koronavirusa, a reč je o muškarcu iz Subotice (43) koji je više puta boravio u Budimpešti.

Načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje Predrag Kon istakao je da sada nadležni kreću u detektivski posao tj. u potragu za kontaktima zaraženog koronavirusom.

 

 

- Treba ispitati svakog sa kojim je zaraženi bio u kontaktu, treba ispitati i njega, doći do svih njegovih kontakata, ići 14 dana unazad, dan po dan, to je posao koji je specifičan, ali je bitno da se otkriju kontakti i stave pod nadzor - objašnjava Kon. Ukoliko se donese odluka o nadzoru, kontakt dobija rešenje koje izdaje teritorijalni sanitarni inspektor. U slučaju da su inficirani i neka druga osoba bili u kontaktu, sledi kućna izolacija.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković poručuje građanima da nema potrebe da kupuju na stotine maski.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Zoran Gojković

- Te maske štite da vi ne prenesete zarazu na drugog. Svi moramo biti oprezni i pažljivi. Važno je da redovno peremo ruke i lice, izbegavamo zatvorene prostorije. Čekamo lepo vreme da taj virus ode prirodnim tokom - ističe Gojković. Ponavlja da je najvažnije da se čuvaju zdravstveni radnici, kojima je potrebna ozbiljna zaštita.

Žena iz Švajcarske koja je juče smeštena na infektivno odeljenje lozničke bolnice negativna je na koronavirus. Ona je juče smeštena na infektivno odeljenje bolnice u Loznici jer je imala simpome koji su se dovodili u vezu sa simtomima koronavirusa. Svi neophodni uzorci poslati su na Institut "Torlak" i testovi pokazuju da nema koronavirus.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading